İçindekiler
Mekansal kimlik nedir?
Mekansal kimlik, mekanın kullanıcı tarafından algılanabilen, konfor koşullarını karşılayan ve bir dil bütünlüğü oluşturan mekanları tanımlamaktadır. Görselde renk ile mekanı ayırmış ve odak noktası oluşturulmuştur.
Mekansal eşitsizlik nedir?
Soja1 mekândaki farklılaşmayı, mekânsal eşitsizlik olarak tanımlamakta ve bunu adalet kavramı üzerinden açıklamaktadır. Mekânsal adaletsizlik, yer seçimindeki ayrımcılık, mekânın politik olarak örgüt- lenmesi ve kapitalist kentleşme çıktılarının eşitsiz dağılımı ile oluşmaktadır.
Mekansal farklılık nedir?
Mekânsal farklılaşma, kentteki yerleşimle ilgili bir farklılaşma olarak ortaya çıksa da farklılaşmanın nedeni toplumsal alanlardaki eşitsizliklerin örgütlenme biçimidir. Mekânsal farklılaşma ve kimlikler arasındaki ilişki dikey ve yatay hatta inşa edilir.
Mimarlıkta kimlik Nedir?
Mimaride kimlik. Kimlik bir nesnenin diğer nesnelerle arasındaki fark edilebilir olma durumudur. Bir nesnenin, tek, yekta ve özgün olma hali anlamında kullanılmaktadır. Kimlik, sadece bireylerin değil, çevrenin, toplumun ve kentlerin de kendilerini ifade etme aracıdır.
Kentsel kimlik nedir?
Kentsel kimlik, bir kentin veya çevrenin doğal, yapay elemanları ve sosyo- kültürel özellikleriyle tanımlanır. Bu özelliklerin içinden belirgin ve etkileyici olabilenler, o kentin kimliğini oluşturmaktadır.
Sosyo mekansal ne demek?
Sosyo-mekânsal ayrışma kısaca, sosyolojik anlamda nüfusun kompozisyonundaki değişimlerdir. Bu değişim ekonomik gelir, kültür, sınıf, etnik ve ırk bağlamında olabilir.
Sosyal Ayrişma nedir?
Sosyal ve mekansal ayrışma, çoğu zaman birlikte açıklanan kavramlardır. Andersen (2004:14) sosyal ayrışmayı şu şekilde tanımlamaktadır: “Sosyal ayrışma, gruplar arasında artan sosyal ve kültürel farklılıklara yol açan, etnik ya da sosyal olarak farklı grupların mekansal ayrım- laşmasıdır”.
Neden mekanlar insan deneyimini biçimlendirir?
İnsan tefekküre daldığında oluşturduğu mekan var olduğu mekandan ayrılabilir. Bu ayrılış derin olduğu vakit zaman kavramı görecelilik gösterebilir. Bu iki bağlamda zaman ve mekanın birbirlerini tamamlayıcısı olduğu bir gerçek haline dönüşür. Zaman insanı şekillendirirken insan da mekanı biçimlendirir.
Mekansal davranış nedir?
Mekânsal davranış, kişilerin yalın ve ya toplumsal olarak, karakterini, kimliğini, zihinsel algılama sürecini, kültürünü mekânın fiziksel ve sosyal boyutlarıyla etkileşime girerek ilişkilendirmesidir.