İçindekiler
Mahkeme nüfus müdürlüğüne boşanma kararını ne zaman bildirir?
Boşanma kararının duruşmada verilmiş olmasından yaklaşık 20 – 40 gün sonra gerekçeli karar yazılır. Bu kararın taraflardan birinin talebi ile tebliğ ettirilmesi gerekir. Bu tebliğ yaklaşık 1 ay sürer ancak daha kısa zamanda bu işlemi gerçekleştirmek tebligatı mahkemeden almak suretiyle mümkündür.
Boşanma kararı için tanıma mı tenfiz mi?
Bu onaylatma işlemine “tanıma davası”adı verilmektedir. Yabancı mahkemede boşanılırken, mahkeme boşanmanın yanında ayrıca velayete, nafakaya, tazminata ilişkin karar da vermişse bu takdirde açılacak dava “tanıma davası”değil “tenfiz davası” olur.
Boşandıktan sonra kimlik ne zaman değişir?
Boşandıktan Sonra Kimlik Değiştirme Süresi Cezası Kanunda yer alan 2 haftalık süre hak düşürücü süredir fakat bu sürenin kısaltılması da mümkündür.
Boşandıktan sonra kimlik değişimi zorunlu mu?
Boşanma sonrasında kimlik değişimi yapılabilmesi için, ilk olarak boşanmanın kesinleşmesi gerekir. Boşanma kesinleşmeden herhangi bir işlem yapılamaz. Kesinleşme sonrasında, mahkeme nüfusa ve gerekli diğer resmi alanlara bilgilendirme yapar ve bunun sonrasında resmi değişiklikler yapılabilir.
Tanıma ve tenfiz davası nasıl açılır?
Yerel mahkemelerimizde açılmakta olan boşanma davaları ile aynı mahkemeye başvurularak Boşanma tanıma tenfiz davası Aile mahkemelerine başvuruda bulunarak açılabilmektedir. Başka ülkede boşanması gerçekleştiren Türk vatandaşlarının gereken tanıma ve tenfiz davası aile mahkemelerine başvurularak açılabilmektedir.
https://www.youtube.com/watch?v=tdD773ZTpOk
Boşanma Kararı Nüfusa Ne Zaman İşlenir? Boşanma davasında karar verilmiş ise, boşanma kararının gerekçeli olarak yazılması ve aile hakimi tarafından imzalanma süresi 30 gündür. Gerekçeli karar ise eşlere tebliğ edilir, tebliğ edilme süresi ise 30 gündür.
Çekişmeli boşanma davasında ilk duruşma nasıl olur?
Adım Adım İlk Duruşma Aşaması
- İlk itirazlar incelenir.
- Uyuşmazlık konuları tam olarak tespit edilir.
- Taraflara delillerini sunmaları için süre verilir.
- Taraflar tarafından sunulan delillerin toplanması için gerekli işlemler yapılır.
- Hâkim tarafları sulhe davet eder.
- Tahkikat duruşma günü ve saati bildirilir.
Boşanma davası e devlette nasıl görünür?
Boşanma Davası E-Devlette Hemen Görünür Mü? Boşanma davası E-Devlet üzerinden açılmaz. Elinizde boşanma dava dilekçesi ile bölgenizdeki aile mahkemesine gitmeniz gerekir.
Boşanma tebligat geldikten sonra ne olur?
Mahkeme gerekçeli kararı taraflara tebliğe çıkarılacaktır. Usulüne göre tebligat yapıldıktan sonra tarafların karara karşı temyiz süresi işlemeye başlayacaktır. Tebligat aşaması ile zaman kaybetmek istemeyen taraflar ya da tarafları gelemiyorsa tarafların vekilleri kararı, elden tebliğ alabilmektedir.
Boşanma tebligatı karşı tarafa kaç günde gelir?
Boşanma davasının tebliği, dava açıldıktan sonraki 6 ay içinde davalıya ulaştırılan tebligat ile yapılır. Boşanma avukatı tarafından hazırlanan ve davacı tarafından masrafları karşılanan tebligat davacıya ulaştıktan sonra, davalı 14 gün içinde tebligata cevap vermek zorundadır.
Çekişmeli boşanma davasında hâkim nelere dikkat eder?
Bu tür davalarda hâkimin sorduğu sorular ise şu şekilde sıralanabilir:
- Aldatmanın ne zaman gerçekleştiği.
- Aldatma olayının tek seferlik mi yoksa sürekli mi olduğu.
- Aldatmaya dair kanıt olup olmadığı
- Kanıt varsa bunlara dair detaylı sorular.
- Tarafların talep ettiği hususlar.