Magaralar nasıl gelişir?

Karbonatlı kayaların üzerine düşen karbondioksitli (C02) atmosferik sular, toprakları ve kayaların çatlaklarından geçerken karbonikasitçe (H2C03) doygun şekle dönüşürler. Son derece çözücü ya da asitik olan bu suların, geçtiği yerleri eritmeleri sonucu karstik mağaralar oluşmaya başlar.

Mağara nerede görülür?

Buzluk Mağarası (Ağrı),

  • Damlataş Mağarası (Antalya),
  • Dim Mağarası (Antalya),
  • Karain Mağarası (Antalya),
  • Yalandünya Mağarası (Antalya),
  • Zeytintaşı Mağarası (Antalya),
  • Gürcüoluk Mağarası (Bartın),
  • İnsuyu Mağarası (Burdur),
  • Damlataş mağarası nasıl oluşmuştur coğrafya?

    Damlataş Mağarasını hikâyesi, yaklaşık 15.000 yıl önce tavanından akan yağmur suları ile oluşmuştur. Ayrıca mağaranın değişmeyen sıcaklığı ile eriyen damlalar, mağaraya akan sular ile eriyen damlalar, dikitlerin oluşmasını sağlamıştır. 1948 yılında ise keşfedilmiş ve Türkiye’de turizme açılan ilk mağaradır.

    Sarkıtlar nasıl olur?

    Sarkıt olarak adlandırılan şeklin karşılığıdır. Bazen yukarıdan sarkan sarkıtlarla, aşağıdan yukarıya doğru büyüyen dikitler birleşerek mağara sütunlarını oluştururlar. Bu şekiller, yüzyıllar boyunca hatta milyonlarca yılda, mağaralardaki magnezyum-kalsiyum karışımı suların, “damlaya, damlaya” akması ile oluşmaktadır.

    Mağara tavanlarında ne oluşur?

    Bir mağaranın oluşabilmesi için temel koşul içinde suların hareket edebileceği bir çatlak ya da yarık sisteminin bulunmasıdır. Sudan havaya CO2 transferi sırasında tavanda kireç çökelmesi sarkıtları, yere damlayan sular ise dikitleri oluşturur. Sarkıt ve dikitlerin birleşmesi ise sütunları oluşturur.

    Sarkıtlar kaç bin yılda oluşur?

    Mağarada damlayan kireçli suyun oluşturduğu sarkıtlar, dikitler ve bunların birleşmesiyle meydana gelmiş iri ve geniş sütunlar olağanüstü. 1 santimetre sarkıt veya dikitin 11-12 yılda oluştuğunu öğrenince görüntünün tamamından etkilenmemek mümkün değil.

    Mağaralar hangi bölgede?

    Mağara oluşumları bakımından önemli bir jeolojik-jeomorfolojik nitelik olan karstlaşma (karstik alanlar) ülkemizde Batı ve Orta Toros Dağlarında (Muğla, Antalya, Isparta, Burdur, Konya, Karaman, İçel ve Adana) yer almaktadır.

    Damlataş Mağarası nın oluşumunda hangi kayaç türü etkili olmuştur?

    Damlataş mağarası, günümüzdeki gelişim sürecini tamamlamış ve 540- 545 m yükselti basamakları arasında askıda kalmış, fosil bir mağaradır. Karadağ kireçtaşı olarak adlandırılan Üst Jura-Alt Kretase’ye ait dolomitik kireçtaşı ile dolomit litolojisinden oluşan formasyon içerisinde gelişmiş bir mağaradır.

    Damlataş Mağarası nın özellikleri nelerdir?

    Damlataş Mağarası, Türkiye’nin turizme açılan ilk mağarasıdır. Mağaranın kapısından içeri girince 50 m uzunluğunda bir geçit, 13–14 m çapında ve 15 m yüksekliğinde silindirik bir boşluk, ayrıca 15000 senede oluşmuş sütunlar vardır. Mağaranın iki katlı olan boşluğu 2500 m³ hava ihtiva etmektedir.

    Sarkıt ve dikitlerin birleşmesiyle ne oluşur?

    Sarkıtlar, mağaranın tavanında kalsiyum karbonatça zengin suların birikmesiyle oluşmaktadır. Kalsiyum karbonatça zengin suların mağara tavanından sızması ve mağara zemininde çökelmesiyle “Dikitler” oluşur. Sarkıt ve dikitlerin birleşmesiyle sütunlar oluşmaktadır.