İçindekiler
Lenf bezleri hangi bölgelerde bulunur?
Lenf bezlerinin en rahat fark edilebileceği bölgeler koltuk altları, çene altı, boyun ve kasıklardır….Lenf bezlerinin vücutta, cilt altında bulunduğu bölgeler:
- Koltuk altları,
- Çene altı
- Boynun her iki tarafı,
- Kasıkların her iki tarafı,
- Köprücük kemiğinin üstü
Lenf bezlerinden neden parça alınır?
Boyunda veya koltuk altında saptadığımız lenf bezeleri bazen ultrasonografide değerlendirdiğimiz kriterlere göre kanser şüphesi taşır. Bu tarz lenf nodlarını incelemek için en sık başvurduğumuz yöntem ince iğne biyopsidir.
Lenf düğümü nerede var?
Lenf düğümleri vücudumuzun nerelerinde bulunur? Boynumuz, çene kemiğimizin altı, kulaklarımızın önü ve arkası, ensemiz, koltukaltlarımız, dirseklerimizin iç kısmı, kasıklarımız… Bu saydığım bölgeler bizim de muayene ile dışarıdan rahatlıkla lenf düğümlerini fark edebileceğimiz yerlerdir.
Lenf bezi biyopsisi neden yapılır?
SLBB lenf bezine metastaz yapma eğilimi olan pek çok tümör tipinde endikedir. Bu yöntemin en sık kullanıldığı kanser tipi meme kanseri olmuştur. Günümüzde meme kanserinde T1, T2 tümörde ve duktal karsinoma in situ kanserlerde endikasyonu konusunda uzlaşma sağlanmıştır.
Rahimden parça alınması neden olur?
Rahim iç tabakasının poliplerinde, düzensiz kalınlaşmalarında, rahim kanseri veya rahim ağzı kanseri öncüsü lezyonlarda bu tür düzensiz kanamalar olabilir. Düzensiz veya beklenmedik bir kanaması olan bir kadında bu kanamanın nedenini aydınlatmak için yapılan işleme endometriyal biyopsi veya kürtaj adı verilir.
Lenf düğümleri nerede bulunur görevi nedir?
Lenf düğümleri, bağışıklık sisteminin düzgün çalışması için önemlidir, kanser hücreleri dahil yabancı parçacıklar için filtre görevi görür ancak detoksifikasyon işlevi yoktur. Lenf düğümü, fibröz bir kapsül içinde yer alır ve bir dış korteks ve bir iç meduladan oluşur.
Lenf bezi ağrı yapar mı?
Lenf bezlerindeki büyüme ve şişmeler hassas ve ağrılıdır. Bu ağrı olduğu takdirde mutlaka o bölgeye sıcak kompres uygulanması gerekebilir. Lenf bezleri büyüyen kişiler iyice dinlenerek doktorun bilgisi dahilindeki ilaçları kullanmalılar. Bu ağrı kesiciler de doğru şekilde kullanılmalı.
https://www.youtube.com/watch?v=CUH0eerDKRY