İçindekiler
Köpek sineği insana zarar verir mi?
Halk arasında ‘kum sineği ve yakarca’ olarak bilinen tatarcık sineği, sağlıklı bir köpeği ısırdığında hasta olan hayvandan aldığı etkeni bulaştırabiliyor. Bu hayvan İstanbul’a veya başka bir yere geri döndüğünde bazen 10 gün, bazen ise 1 sene sonra hastalık tablosu ortaya çıkabiliyor.
Köpeklerde kene nerede olur?
Bu parazitler yalnızca kırsal alanlarda değil, büyük şehirlerde de bulunurlar. Özellikle köpeklerin en çok dolaşmayı sevdikleri açık alanlarda gözlenirler. Keneler, temasla hayvanın üzerine atlar ve derisini ısırarak bulunduğu yere sıkıca yapışıp üzerinde kalır. Köpek keneleri çoğunlukla 3 veya 2 konakçılıdır.
Hayvan kenesi insana gelir mi?
Keneler, küçükbaş hayvanlardan kan emerken aldıkları virüsleri büyükbaş hayvanlara ve insanlara bulaştırır. Virüs, hayvanlarda belirtisiz bir enfeksiyona sebep olurken; insanlarda ölümle sonuçlanan, kanamalarla seyreden Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi isimli ciddi bir hastalığa neden olmaktadır.
Kene nasil engellenir?
Özellikle yaz aylarında hayvanlar üzerilerindeki keneyi otluk ve çalılık alanlara bırakabiliyor. Mümkünse çalılık alanlardan uzak durmalı, çizme giyilmeli, uzun kollu giyilerek gövdede açık yer bırakılmamalı. Araziden döndükten sonra vücutta kene taraması yapılmalı, insanların yoğun olduğu yerler ilaçlanmalı.
Leşmanya hastalığı nedir?
Enfekte dişi kum sineklerinin (phlebotomin sandfly) ısırığı ile bulaşan paraziter bir hastalıktır. Vektör olan kum sinekleri, bu parazitleri enfekte olmuş insan ve hayvanları ısırarak alırlar. Bulaşma riskinin en yüksek olduğu vakit, kum sineklerinin genellikle en fazla aktif oldukları akşam- şafak vakti arasıdır.
Leishmania insana bulaşır mı?
Köpeklerde Leishmania, kan parazitinin oluşturduğu, ağır seyreden bir hastalıktır. Bulaşıcıdır. Tedavisi çok zor olan ve bazen ölümle sonuçlanabilen bu hastalıkla mücadele etmek maddi ve manevi yönlerden çok yorucu bir süreç olabilir. Nadiren de olsa insana da bulaşmaktadır.