Komütasyon ne demektir?

Bir doğru akım (DC) elektrik makinesi, normal çalışırken indüklenen karşılıklı gerilimler aynı polariteye sahiptir. Rotorla hareket eden iletkenler, akımın yönü bir kutbun altından diğer kutbun altına geçmesiyle yön değişikliğine uğrar. Bobin iletkenlerinden geçen akımın bu yön değiştirmesi olayına komütasyon denir.

Komütasyon işlemi nasıl yapılır?

Rotorla birlikte hareket eden iletkenlerdeki akımın yönü, iletken bir kutbun altından diğer kutbun altına doğru geçmesiyle yön değişikliğine uğrar. İşte bobin iletkenlerinden geçen akımın bu yön değiştirmesi olayına komütasyon denir. Akım yön değiştirirken kollektörler ve fırçalar da yardımcı olurlar.

Doğru akım da makinasında kollektör ve fırçaların görevi nedir?

Doğru akım makinalarında endüvide indüklenen akım, kollektör yüzeyine temas etmekte olan fırçalar yardımı ile dış devreye iletilir. Doğru akım makinalarının en önemli ve en çok arıza yapan parçası kollektör ve fırça düzeneğidir.

Endüvi manyetik alanının kutup manyetik alanına gösterdiği dirence ne ad verilir?

Şekil 4.2’de komütasyon kutbunun kullanımı görülmektedir. Endüvi manyetik alanının kutup manyetik alanına karşı gösterdiği zorluğa en- düvi reaksiyonu denir.

Zorlamalı komütasyon nedir?

Normalde tristörler, komutasyon gerilimiyle Anot Katot arasına etki ettirilerek kesime so kulurlar. Yani tristör iletimde iken, iletim gerilimine eşit veya bu gerilimden biraz büyük bir gerilim ters yönte anot katot arasına uygulandığında tristör kesime gider. Buna zorlamalı komutasyon da denir.

Endüktörün görevi nedir?

Endüvinin etrafını çevreleyen, makinenin dış kısmında kalan sabit kısımdır. Endüktörün görevi, manyetik alan oluşturmaktır. Manyetik alanın oluşabilmesi için endüktörün yapı iskeletinde ana kutuplar ve yardımcı kutuplar bulunur ve bu kutuplar demir saç levhaların paketlenmesi ile yapılır.

Doğru akım şönt makineleri çalıştırmak için neden yol verme düzeneğine ihtiyaç duyulur?

Bu makinelerde toplam çalışma akımının uyartım sargılarından geçmesinden dolayı, hem endüvi sargılarının, hem de uyartım sargılarının direnç değerinin çok düşük olması gerekir. Seri makinelerin özellikle kalkınma anında çektiği akım değeri çok yüksektir ve bu nedenle bir yol verme düzeneği üzerinden sınırlanmalıdır.

Doğru akım makinalarının yapısı çeşitleri çalışma prensibi nedir?

DC Motor Çalışma Prensibi: Bir iletkene doğru akım uygulandığı zaman iletken, sabit manyetik alan oluşturur. Bu alan içerisine giren cisimler sabit mıknatısın özelliklerini taşır ve iletken cisimleri kendine çeker. Aynı kutupta olan alanlar birbirini iter, farklı kutuplarda olanlar ise birbirlerini çeker.

Bir doğru akım motorunun temel parçaların nelerdir?

Doğru akım motorları, duran ve dönen kısımlardan meydana gelir. Duran kısım statör, dönen kısım ise rotordur. Statör makinanın dış tarafında kalan, duran kısmıdır. Karkas üstüne yerleştirilen ana ve yardımcı kutuplar ve bunlar üstündeki sargılardan meydana gelir.

Endüvi nedir ne demek?

Rotor (Endüvi) Rotor, iletkenleri taşıyan ve gerilim indüklenen bölümdür. Doğru akım motorlarının dönen kısmına endüvi (rotor) denir. Rotor milinden mekanik enerji alınır.

Güç elektroniğinde komütasyon nedir?

Komütasyonun terminalinin işlevi devredeki akımı başka bir yoldan iletmektir. Yani komütasyon devresi bu işlevi ileri yöndeki akımı sıfıra indirgeyerek gerçekleştirir ve SCR’yi bu şekilde kesime sokar.

Stator ve rotor ne demek?

Stator (endüktör), elektrik motorları, alternatörler, generatörler, biyolojik rotorlar ve jeneratörler gibi döner elektromanyetik cihazların dış tarafında kalan dönmeyen duran statik parçadır. Diğeri ise rotor, makinenin çalışmasını sağlayan hareketli parçasıdır.