Kararın Tavzihi ne demektir?

Tavzih ise yeterince açık olmayan veya icrasında duraksama uyandıran yahut birbirine aykırı fıkralar ihtiva eden hükümlerin, açıklanması, tereddüt veya aykırılığın giderilmesi için kararı veren mahkemeye tanınan bir yoldur.

Kesinleşmiş kararın Tavzihi olur mu?

Kararın kesinleşmiş olması tavzih yapılmasına engel değildir. HMK md.305/1’de “icrası tamamlanıncaya kadar” denilerek tavzih yapılabilecek süre işaret edilmiştir. Buna göre infaz edilmiş bir hükmün tavzihi mümkün değildir. Hükümde yer alamayan, unutulan hususlar tavzih yolu ile hükme eklenemez.

Hükmün tamamlanması ne demek?

Hükmün tamamlanması, bir yargılamada unutkanlık, dikkatsizlik veya ihmal gibi nedenlerle hakkında karar verilmeyen talepler hakkında ek karar verilmesi imkânı sağlayan bir hukukî çaredir.

Tashih dilekçesi ne demek?

HMK’nın 304. maddesinde söz konusu olan düzeltme (tashih), hüküm verildikten sonraki dönemde, hükümdeki yazı ve hesap hataları ile diğer benzeri açık hataların (maddi hataların) düzeltilmesidir. Hükümden önceki dönemde maddi hataların düzeltilmesi, HMK`nın 183. maddesi hükmü uyarınca yapılır.

Tavzih ne zamana kadar yapılabilir?

Hükmün tavzihi talebi belirli bir süreye tabi değildir. Hükmün icrasına kadar tavzihi istenebilir. Ayrıca belirtmek gerekir ki; tavzih talebi hükmün icrasını kendiliğinden durdurmaz.

Tavzih talebi ne zamana kadar yapılır?

Hükmün tavzihi talebi belirli bir süreye tabi değildir. Hükmün icrası tamamlanıncaya kadar tavzihi istenebilir. Önemli bir husus ise; tavzih talebi hükmün icrasını kendiliğinden durdurmuyor oluşudur.

Tavzih ne zaman yapılır?

Tavzih dilekçesi karşı tarafa tebliğ edilir mi?

Tavzih, dilekçeye tarafların sayısı kadar nüsha eklenmek suretiyle istenebilir. Dilekçenin bir nüshası karşı tarafa tebliğ edilir. Karşı taraf, cevap süresi içinde tarafların sayısı kadar nüsha dilekçe ile tavzih talebine cevap verebilir. Mahkeme kural olarak tavzih talebini dosya üzerinden inceler ve karara bağlar.

Hükmün tamamlanması dilekçesi ne demek?

Hükmün tamamlanması düzenlemesinin amacı, eksik olan nihaî kararların tamamlanmasını sağlamaktır. Hükmün tamamlanması yoluyla mahkeme kararının düzeltilmesi veya değiştirilmesi mümkün değildir. Hükmün tamamlanması eksik hükmü veren mahkemeden talep edilir. Bu yola dilekçe ile başvurulur.

Tashih ve tavzih ne demek?

Bir durumun açıklanması ya da aydınlatılmasına tavzih denir. Hukuki bir terim olarak Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 304. maddesi ile belirlenmiştir. Bir hükümde yer alan yazı ve hesap hatalarının taraflardan birinin ya da mahkeme tarafından düzeltilmesi tashih olarak adlandırılır.

Tashih görmek ne demek?

Tashih; sözcük anlamı olarak düzeltme, düzelti demektir. Özellikle gazete, dergi gibi yazım dünyasında çokça kullanılan bir terimdir.

Vekalet ücreti tavzih ile düzeltilebilir mi?

Hakim; tavzih yolu ile hükümde unutmuş olduğu talepler hakkında karar verip bunu hükmüne ekleyemez. Bunun gibi hüküm verirken unutmuş olduğu vekalet ücreti veya faiz hakkında tavzih yolu ile bir karar verip bunu hükmüne dahil edemez.

Tavzih ne zaman talep edilir?

nun 305. maddesinde hükmün tavzihi başlığı ile ; MADDE 305- (1) Hüküm yeterince açık değilse veya icrasında tereddüt uyandırıyor yahut birbirine aykırı fıkralar içeriyorsa, icrası tamamlanıncaya kadar taraflardan her biri hükmün açıklanmasını veya tereddüt ya da aykırılığın giderilmesini isteyebilir.

Tavzih dilekçesi istinaf süresini keser mi?

Tavzih istinaf süresini keser mi? Bir hüküm hakkında tavzih yoluna başvurulması, istinaf ya da temyiz kanun yoluna başvurma sürelerini durdurmaz.