Karain Mağarası nda kimler yaşadı?

Antalya kent merkezine 27 kilometre uzaklıktaki Katran Dağı’ndaki mağara, Anadolu’da en eski yerleşim birimleri arasında yer alıyor. Neandertal insanların yaşadığı paleolitik çağdan Roma dönemine kadar sürekli iskan olarak kullanılan mağara, sarkıt, dikit ve büyük sütunlarla bezeli doğal oluşumlarıyla dikkati çekiyor.

Mağara nasıl yazılır?

Mağara Türkçe mi? Mağara kelimesi günlük hayatta sıklıkla kullanılan kelimelerden bir tanesidir. Mağara kelimesi Arapça kökenlidir. – Şu karşıki dağda derin bir mağara vardır.

Mağara nedir ilkokul?

Mağara, kaya içine veya yamaca doğru uzanan geniş kovuk. Yeraltı sularının tesiriyle, yer içinde meydana gelen büyük oyuklar şeklinde olanlarına yeraltı mağarası denir. Eğer su içinde teşekkül ederlerse, sualtı mağarası adını alırlar. Mağaralar görev ve yapılarına göre “düden” veya “obruk” diye tarif edilir.

Mağaralar nasıl oluşmuş?

Yerüstü sularının kalker tabakalarına girişi ile yeraltında akarsular hasıl olur. Bu suların kayaları eritip aşındırması sonucu, yeraltı dehlizleri meydana gelir. Zamanla suların çekilmesi ile, genişlikleri yüzlerce metreyi bulan, uzunlukları ise kilometre ile ifade edilen mağaralar teşekkül eder.

Antalya Karain hangi döneme ait yerleşim yeridir?

Karain Mağarası, Anadolu ve Yakın Doğu tarihi açısından önemli bir paleolitik merkezdir. Karain Alt Paleolitik’ten geç Roma dönemine kadar görülen yerleşim izleri ile Anadolu arkeolojik çalışmalarında önemli bir boşluğu doldurmaktadır.

Karain Mağarası hangi taş devrini aydınlatır?

Üç kaya kovuğunun birleşmesi ile oluşan ve yakın döneme kadar tüm çağlarda insan yerleşimine ev sahipliği yapan Karain Mağarası, altın çağını Paleolitik Çağ’da yaşamış.

Mağara nedir TDK?

Mağara nedir? TDK’ye göre kelime anlamı ‘Bir yamaca veya kaya içine doğru uzanan, barınak olarak kullanılabilen yer kovuğu, in’ dir. Coğrafya ve jeoloji terimi olarak ‘Karst bölgelerinde kireç taşlarının erimesiyle oluşan, büyük, birbirine koridorlarla bağlı yer altı kovukları’ tanımlanmıştır.

Denisova Mağarası nerede?

Denisova Mağarası (Rusça: Денисова пещера; Denísova peshchéra, Altayca: Аю-Таш; Ayu Taş), Rusya, Sibirya’daki Altay Dağları’nda bulunan bir mağaradır. Mağara büyük paleoarkeolojik ve paleontolojik öneme sahiptir. Denisova insanının kemik parçaları ve yaklaşık GÖ 40.000’e tarihlenen kalıntılar mağarada bulunmuştur.

Kayseride ne bulundu?

Tarihe ışık tutacak çalışmalardan biri olan, Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin sponsorluğunda Yamula Barajı kıyısında yürütülen kazı çalışmalarında dördüncü sezon tamamlanırken, hem daha verimli hem de daha zengin fosil yatağı olan Hırkaköy mevkiinde bir gergedan kafatası ve bir etçile ait kafatası bulundu.

Paleolitik Çağ yerleşmeleri nelerdir?

Anadolu ve Trakya için ise, bugüne kadar bilinen 212 Paleolitik yerleşme arasında en önemli buluntu merkezleri Yarımburgaz (İstanbul), Karain, Öküzini (Antalya) ve Üçağızlı (Hatay) Mağaralarıdır.

Kayseri kazılarında ne bulundu?

Kazıda çıkarılan ve 7,5 milyon yıl öncesine tarihlendirilen çeşitli hayvanlara ait fosiller, Kayseri Bilim Merkezi’nde uzmanlar tarafından titizlikle temizlenerek bakımı yapılıyor. Bu yıl ağırlıklı olarak daha zengin fosil yatağı olan Hırkaköy’de yapılan kazılarda ilk kez bütün halinde gergedan kafatası bulundu.