İçindekiler
Kanuni yedek akçe nasıl hesaplanır?
Tertip yasal yedek akçe olarak sınıflandırılmaktadır. Birinci tertip yasal yedek akçe şirketin ödenmiş sermayesinin yüzde yirmisine ulaşıncaya kadar safi karın yüzde beşi olarak hesaplanmalıdır. Ödenmiş sermayenin yüzde yirmisine ulaştıktan sonra işletmelerin birinci tertip yasal yedek akçe ayırması ihtiyaridir.
Ortaklara dağıtılan kâr payı nedir?
Ortaklara Birinci Kar Payı: İşletmenin ödenmiş sermayesi üzerinden ilgili yasa hükmü ve ana sözleşme gereği ortaklarına dağıtacağı birinci tertip kar payıdır. Ortaklara İkinci Kar Payı Genel kurul kararıyla ortaklara dağıtılması kararlaştırılan ikinci tertip kar payıdır.
Yasal Yedekler nasıl ayrılır?
Anı lan maddeye göre kanuni yedek akçeler, 1’inci tertip ve 2. tertip yedek akçeler olarak ikiye ayrılmıştır. TTK’nun 466/1 maddesine göre, her yıl safi karın yirmide birinin ödenmiş esas sermayenin, beşte birini buluncaya kadar umumi yedek akçe ayrılması mecburidir. 1. tertip yedek akçe safi kar üzerinden ayrılır.
Kanuni yedek akçe ne zaman ayrılır?
Yedek akçelerin ayrılması ile ilgili maddenin ifadesi aşağıda olduğu gibidir. (1) Yıllık kârın yüzde beşi, ödenmiş sermayenin yüzde yirmisine ulaşıncaya kadar genel kanuni yedek akçeye ayrılır.
Yasal yedek akçeler ne zaman ayrılır?
MADDE 519- (1) Yıllık kârın yüzde beşi, ödenmiş sermayenin yüzde yirmisine ulaşıncaya kadar genel kanuni yedek akçeye ayrılır.
Yedek akçenin kullanım amaçları nelerdir?
Yedek akçe; ileride meydana gelebilecek riskli durumlara karşı, işletmenin devamını sağlamak ve pay sahiplerine kâr dağıtabilmek amacıyla, kazançlardan ayrılan kıymetlerdir.
Sermaye şirketlerinde hangi yedek ayrılır?
Söz konusu kanun gereği yedek akçeler, kanuni yedek akçeler ve ihtiyari yedek akçeler olarak ikiye ayrılır. TTK’nın anonim şirketlerde yedek akçeleri düzenleyen 519. maddesinin 1. fıkrasına göre; yıllık karın yüzde beşi, ödenmiş sermayenin yüzde yirmisine ulaşıncaya kadar genel kanuni yedek akçeye ayrılır.