İçindekiler
ITP lösemiye dönüşür mü?
Öncelikle bu hastalığın habis bir hastalık olmadığını ve bu hastalık nedeni ile ileride habis bir tablo gelişmesinin beklenmediğini hatırlatmak isterim. Bu bir lösemi değildir. Selim bir hastalıktır. Ancak selim olmak ile birlikte özellikle erişkin çağda sıklıkla kronik bir hastalıktır.
ITP tedavisi ne kadar sürer?
Trombosit sayısı beklenen seviyeye döndüğünde, ilaç doz düşürülerek yavaş yavaş kesilmektedir. Genel olarak, bu şekilde tedavi yaklaşık iki ile altı hafta sürmektedir. Bu tedavideki temel sorun, birçok yetişkin hastanın kortikosteroid tedavisi kesildikten sonra hastalık nüksü yaşamasıdır.
ITP geçer mi?
İTP HASTALIĞI BULAŞICI MIDIR? Hayır, kesinlikle bulaşıcı değildir. Gebelikte İTP hastalığı olanlarda, bebeğe bir miktar antikor geçebilir, ancak yapılan çalışmalarda çocukta genellikle bir problem oluşmadığı gösterilmiştir.
Trombosit tedavi edilmezse ne olur?
Trombositlerin mikrolitrede 150 binin altında olması durumudur. Bazen bu durum şiddetli bazen de az şiddetli olabilmektedir. Tedavi edilmezse de ölüme neden olabilir. Trombositin düşmesi durumuna trombositopeni denilmektedir.
ITP hastalığı tekrarlar mı?
Akut ITP genellikle 6 aydan kısa sürer.Genellikle çocuklarda ve her iki cinste eşit görülür. Kronik ITP daha çok erişkinlerde görülür ve kadınlarda erkeklerdem 2-3 kat daha fazla görülür. Bir çok çocukta hastalık son derece hafif geçer . Bir kaç hafta ya da ayda sürer ve bir daha tekrar etmez.
ITP ne zaman gecer?
Bir çok çocukta hastalık son derece hafif geçer . Bir kaç hafta ya da ayda sürer ve bir daha tekrar etmez. Çoğu zaman tedaviye bile gerek kalmayabilir. Platelet sayısı 8-12 ayda normale döner.
PLT değerinin yükseltmek için ne yapmalıyım?
C vitamini açısından zengin turunçgil meyveleri, ıspanak, Hint Bektaşiüzümü, pancar, papaya, Aloe Vera jeli, bal kabağı, ahududu, B12 açısından zengin olan yağsız protein kaynakları, A vitamini deposu olan gıdalar, trombosit yükselten gıdalar arasında yer alır.
Hangi ilaçlar Trombositi düşürür?
Aspirin veya ibuprofen gibi bazı reçetesiz satılan ilaçlar da plateletleri etkileyebilir. Alkol de platelet üretimini yavaşlatabilir. Çok fazla alkol tüketenlerde, özellikle demir, B12 vitamini veya folat miktarı düşük gıda ile besleniyorlarsa platelet sayıları geçici olarak düşebilir.
Trombosit düşüklüğü tedavi edilmezse ne olur?