İçindekiler
- 1 Işyerinde emzirme odası nasıl olmalı?
- 2 Emziren kadın işçi fazla mesai yapabilir mi?
- 3 Işveren tarafından iş yerine kurulmuş yurt ve odalardan kimler faydalanabilir?
- 4 Emziren kadın çalışanın günlük çalışma süresi ne kadar olmalıdır?
- 5 Gebe veya emziren çalışanlar günde kaç saatten fazla çalıştırılamaz?
- 6 Işverenin yurt açma yükümlülüğünün bulunması için işyerinde çalışan kadın sayısı en az kaç olmalıdır?
- 7 Çalışan annelere kreş yardımı Nasıl Başvurulur?
- 8 Emzirme izni günlük kaç dakikadır?
- 9 Kreş yardımı zorunlu mu?
- 10 Kreş yardımından SGK primi kesilecek mi?
- 11 Belediye kreş açabilir mi?
- 12 Kreş ödemeleri gider yazılabilir mi?
Işyerinde emzirme odası nasıl olmalı?
Emzirme Odasında, anneler tuvalet ve lavabo bulunması gerekir. Emzirme Odasında mamaların ve yiyeceklerin hazırlanması, muhafazası, dağıtılması, yedirilmesi ve kullanılan araç ve gereçlerin temizlenmesi için gerekli yerler bulunması gerekir. Emzirme Odasında ayrı bez değiştirme odaları olması gerekir.
Emziren kadın işçi fazla mesai yapabilir mi?
1) Hamile ya da emziren (çocuğu bir yaşına gelmemiş) kadın işçilere fazla mesai yaptırılamaz. Çalışma süresi haftada 45 saati, günde 7,5 saati geçemez.
Işveren tarafından iş yerine kurulmuş yurt ve odalardan kimler faydalanabilir?
Odalara 0-1 yaşındaki, yurtlara velisinin isteği üzerine ilkokula kaydı yapılmayan 66 aylığa kadar çocuklar alınır. Oda ve yurtlarda, çocuklar ve görevliler dışında başkasının bulunması ve bunların başka amaçlarla kullanılması ve bulunması yasaktır.
Gebe ve emziren kadınların çalışma şartları nelerdir?
MADDE 9 – (1) Gebe veya emziren çalışan günde yedi buçuk saatten fazla çalıştırılamaz. MADDE 10 –(1) Çalışanın tabi olduğu mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla analık ve süt izninde 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Page 2 Kanununun 74 üncü maddesi hükümleri uygulanır.
Emzirme odası için kaç kadın?
Oda ve Yurt Açma Yükümlülüğü 100-150 kadın çalışanın olması halinde emzirme odası kurma, 150 den çok kadın çalışanın olması halinde ise, 0-6 yaşındaki çocukların bırakılması ve bakılması, emziren işçilerin çocuklarını emzirmeleri için işveren tarafından kreş açma.
Emziren kadın çalışanın günlük çalışma süresi ne kadar olmalıdır?
Mevzuata göre gebe ve emziren işçinin günlük çalışma süresi en fazla yedi buçuk saattir. Emziren işçilerin bir buçuk saatlik süt izni çalışma süresinden sayıldığından bu durumda olan işçilerin günlük çalışma süresi altı saati geçemez. Süt izninin amacı çocuğun anne sütünü almasını sağlamaktır.
Gebe veya emziren çalışanlar günde kaç saatten fazla çalıştırılamaz?
27- Emziren kadın çalışanın günlük çalışma süresi ne kadar olmalıdır? Emziren kadın çalışanlar günde yedi buçuk saatten fazla çalıştırılamaz.
Işverenin yurt açma yükümlülüğünün bulunması için işyerinde çalışan kadın sayısı en az kaç olmalıdır?
Yönetmelik emzirme odası açmak için işyerinde 100-150 kadın çalışanın olmasını aramaktayken, bakım yurdu yani kreş açmak için ise 150’den fazla kadın çalışanın bulunmasını koşul olarak belirlemiştir.
Hamile kadın kaç saat çalışabilir?
04- Gebe kadın çalışanın günlük çalışma süresi ne kadar olmalıdır? Gebe kadın çalışanlar günde yedi buçuk saatten fazla çalıştırılamaz.
Kreş ve gündüz Bakımevi tatil mi?
Alınan karar şöyle duyuruldu: “Yoğun kar yağışı ve hava muhalefeti nedeniyle, İstanbul Valiliği talimatı ile il genelinde hizmet veren tüm kreş ve gündüz bakımevleri 25.01.2022 Salı günü 1 (bir) gün süre ile tatil edilmiştir.
Çalışan annelere kreş yardımı Nasıl Başvurulur?
Kreş yardımı başvuru formu, TC kimlik belgesi, işyerince onaylı maaş bordrosu, ikametgâh adresi, nüfus kayıt örneği, kirada oturanların kira belgesi ve kontratı ile başvuruda bulunulabilir. Ayrıca okul öncesi eğitim veya bakım kurumunca çocuk kayıt bilgi formu da gerekiyor.
Emzirme izni günlük kaç dakikadır?
→ 4857 sayılı İş Kanunu madde 74 düzenlemesine göre kadın işçilere 1 yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için gün içerisinde toplam 1,5 saatlik süt izin süresi verilir. Bu 1,5 saat, gün içerisinde parça parça kullanılır ve hangi saatlerde kullanılacağını kadın işçi belirler.
Kreş yardımı zorunlu mu?
Düzenlemeye göre; yaşları, medeni halleri, statüleri fark etmeksizin iş yerinde 150’den fazla kadın çalıştıran iş yerlerinin, kreş hizmeti zorunluluğu bulunuyor. Çalışan sayısının hesaplanmasında; İşverenin belediye ve mücavir alan sınırları içinde yer alan iş yerlerindeki toplam kadın çalışan sayısı dikkate alınıyor.
Kreşler hangi odaya bağlı?
Kreşler AÇSHB’na bağlı olarak açılırlar. Anaokulları da MEB Bünyesinde faaliyetlerine devam ederler.
Emzirme Odaları işyerine en fazla kaç metre uzaklıkta olabilir?
MADDE 13 – (1) Yaşları ve medeni halleri ne olursa olsun, 100-150 kadın çalışanı olan işyerlerinde, emziren çalışanların çocuklarını emzirmeleri için işveren tarafından, çalışma yerlerinden ayrı ve işyerine en çok 250 metre uzaklıkta EK-IV’te belirtilen şartları taşıyan bir emzirme odasının kurulması zorunludur.
Kreş yardımından SGK primi kesilecek mi?
Konu SGK mevzuatı açısından değerlendirildiğinde; işveren tarafından kreş ve gündüz bakımevi hizmeti kapsamında yapılan ödemeler, sigortalıya doğrudan nakdi olarak yapılan bir ödeme olmadığından, ayni yardım olduğundan SGK prime esas kazanç kapsamında değerlendirilmeyecektir.
Belediye kreş açabilir mi?
Buna göre mahalli müşterek nitelikte bir gereksinimi karşılamaya yönelik olmak kaydıyla, belediyenin mali durumu ve hizmetin ivediliğini dikkate alarak okul öncesi eğitim kurumu açabilme olanağı tanınmaktadır.
Kreş ödemeleri gider yazılabilir mi?
Çocuk, gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olan; anaokulu, kreş, ilkokul, lise vb. yere gidiyorsa, vergi avantajından yararlanılıyor. Yurt dışında okuyan çocuklar için (Kıbrıs dahil) vergi avantajı yok. Yani bu okullarda okuyanların okul parası dahil hiçbir masrafı, gider olarak indirilemiyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı kreş yardımı ne kadar?
MADDE 5 – (1) Kamu kurum ve kuruluşlarına ait kreş ve çocuk bakımevlerine kabul edilecek devlet memurları ile diğer kamu personelinin her çocuğu için aylık bakım ücreti asgari 264,00 TL olarak tespit edilmiştir.