İçindekiler
- 1 İşveren vekili ne demek?
- 2 İşveren işyerini değiştirebilir mi?
- 3 Kısa çalışma ödeneği kaç ay sürüyor?
- 4 İşveren vekili yetkileri nelerdir?
- 5 Hazırlama tamamlama ve temizleme işleri günde en fazla kaç saat sürer?
- 6 81 100 çalışanı bulunan işyerlerinde hazırlık temizlik ve tamamlama işlerinde çalışan sayısı en fazla kaç olmalıdır?
- 7 Kısa çalışma ödeneği ne zaman bitecek?
- 8 İşveren vekili cezai sorumluluğu var mı?
- 9 Kimler işçi sayılmaz?
İşveren vekili ne demek?
4857 sayılı İş Kanunun 2.maddesinde işveren vekili “işveren adına hareket eden ve işin, işyerinin ve işletmenin yönetiminde görev alan kimseler” olarak tanımlanmıştır.
İşveren işyerini değiştirebilir mi?
Bunun için öncelikle işçiye yazılı olarak bildirimde bulunmak ve rızasını aramak gerekir. Eğer işçinin işyeri değişikliğine rızası yoksa işveren, işçiyi başka bir işyerinde görevlendiremez. İşveren çalışma koşullarında esaslı bir değişikliğe gidecek ise bu değişikliği işçiye yazılı olarak bildirmek zorundadır.
Hazırlama tamamlama işi nedir?
İşyerlerinde bazı işlerin teknik, sağlık ve güvenlik gibi sebeplerle çalışma saatlerinden önce veya sonra yapılması gerekir. Bu gibi işlere hazırlama, tamamlama ve temizleme işleri adı verilir.
Kısa çalışma ödeneği kaç ay sürüyor?
Kısa çalışma ödeneğinin süresi üç ayı aşmamak kaydıyla kısa çalışma süresi kadardır. Zorlayıcı sebeplerle işyerinde kısa çalışma yapılması halinde, ödemeler 4857 sayılı Kanunun 24 üncü maddesinin (III) numaralı bendinde ve 40 ıncı maddesinde öngörülen bir haftalık süreden sonra başlar.
İşveren vekili yetkileri nelerdir?
İşveren vekilinin işçi alıp-çıkarma yetkisi ya tek taraflı olarak işveren tarafından ya da iş sözleşmesine hüküm koymak suretiyle verilebilir. İşveren vekili, işletmenin bütününden ya da bir kısmından sorumlu olabilir. İşveren vekili gerçek kişilik olmak zorundadır.
İş veren kime denir?
Bir iş sözleşmesine dayanarak, işçi çalıştıran gerçek veya tüzel kişiye yahut tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşlara işveren denilmektedir. İşveren tek bir kişi olabileceği, adi bir ortaklıkta olduğu gibi birden fazla kişiyi de olabilir.
Hazırlama tamamlama ve temizleme işleri günde en fazla kaç saat sürer?
Fazla Çalışma Süresi Madde 12 — Hazırlama, tamamlama ve temizleme işleri de dahil olmak üzere, günlük çalışma süresi 11 saati aşamaz. Günlük normal çalışma süresi dışında yapılan hazırlama, tamamlama ve temizleme işleri ile yapılan fazla çalışma sürelerinin toplamı yılda iki yüz yetmiş saati geçemez.
81 100 çalışanı bulunan işyerlerinde hazırlık temizlik ve tamamlama işlerinde çalışan sayısı en fazla kaç olmalıdır?
61-80 çalışanı bulunan işyerlerinde 8 işçiden, 81-100 çalışanı bulunan işyerlerinde 10 işçiden ve. 100’den fazla çalışanı bulunan işyerlerinde ise çalışan sayısı toplamının yüzde onundan fazla olamaz.
Kısa çalışma ödeneği ne kadar 2022?
Nisan 2016 tarihinden 28.02.2022 tarihine kadar 35.922 kişi yarım çalışma ödeneği almaya hak kazanmıştır. Bu kapsamda hak eden kişilere toplam 104.556.121 TL ödeme yapılmıştır. 2022 Şubat dönemi için önceki dönemden ödemesi devam edenlerle birlikte 1.181 kişi için 1.715.477 TL ödeme yapılmıştır.
Kısa çalışma ödeneği ne zaman bitecek?
Daha önce alınan kararlar ile uzatılan kısa çalışma ödeneği 30 Haziran 2021 tarihi itibariyle sona erecek.
İşveren vekili cezai sorumluluğu var mı?
İşverenin, işyerinden sorumlu bir vekil görevlendirdiği durumlarda işveren vekilinin de ceza sorumluluğu bulunmaktadır. İş kazası veya meslek hastalığının meydana gelmesinde işveren vekilinin yükümlülüklerini yerine getirmemesi söz konusu olmuşsa işveren vekili de kast veya taksirine göre sorumlu olacaktır.
İşveren vekili iş güvencesinden yararlanabilir mi?
Kanuna göre, “İşletmenin bütününü sevk ve idare eden işveren vekili ve yardımcıları ile işyerinin bütününü sevk ve idare eden ve işçiyi işe alma ve işten çıkarma yetkisi bulunan işveren vekilleri” iş güvencesinden yararlanamaz.
Kimler işçi sayılmaz?
– Bir ailenin üyeleri ve 3 üncü dereceye kadar (3 üncü derece dahil) hısımları arasında dışardan başka biri katılmayarak evlerde ve el sanatlarının yapıldığı işlerde, örnek; halı dokuma işleri gib. -Ev hizmetleri; Yemek temizlik ve çamaşır gibi evin günlük işlerini yapanlar İş Kanunu kapsamı dışındadır.