İşletme çevreleri nelerdir?
İşletme çevresi makro çevre faktörlerin den oluşmaktadır. Bunlar; Politik (yasal) çevre, ekonomik çevre, demografik çevre, sosyal ve kültürel çevre, teknolojik çevre, rekabetin yapısı ve uluslararası çevre olarak bilinmektedir.
Türkiye’de sayısı en fazla olan işletme türü nedir?
Yukarıda anonim şirketlerin sayısının limited şirketlerden çok az olduğuna değindik. Ancak sermaye miktarı olarak bakıldığı zaman anonim şirketler Türkiye’deki en büyük şirketlerdir.
İşletme dışı faktörler nelerdir?
İşletmelerin kontrol edemediği, yönetemediği faktörlerdir;
- Politik ve Hukuki Çevre.
- Ekonomik Çevre.
- Demografik Çevre.
- Sosyal ve Kültürel Çevre.
- Teknolojik Çevre.
- Uluslararası (Küresel) Çevre.
İşletmeler hangi esas ve ölçütlere göre sınıflandırılır?
Diğer bir deyişle, değişik esas veya ölçütlere göre değişik türde işletmelerden söz edilir. Örneğin, ekonomideki sektörlere dağılımlarına göre tarım, endüstri, hizmet işletmeleri; hukuki (yasal) yapılarına göre anonim, kollektif, adi ortaklıklar; büyüklüklerine göre büyük ve küçük işletmeler gibi.
İşletme türleri kaç tanedir?
Tek kişi işletmeleri, şirketler, kooperatifler, dernekler, Kamu işletmeleri ve sınıflandırılmaları ise şöyledir; Kamu iktisadi teşebbüsleri, yerel yönetim işletmeleri, katma bütçeli işletmeler ve döner sermayeli işletmelerdir.
Işgören sayısının 50 den fazla olduğu işletmeler ne tür işletmelerdir?
Personel sayısı 50 den fazla olan işletmelerdir. Büyük işletmelerin çoğu Anonim şirket olarak örgütlenmişlerdir. Büyük işletmelerin endüstrileşmeyle büyük ilişkisi vardır. Endüstri ilerledikçe büyük işletmelerinde sayısı artmaktadır.
İşletme içi faktörler nelerdir?
İç Çevre Faktörleri: İşletmenin iç çevresini oluşturan temel unsurlar; çalışanlar, işletme sahipleri, hissedarlar ve örgüt kültürüdür.