Iş sağlığı ve güvenliği eğitimi hangi kanun kapsamında zorunlu kılınmıştır?

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve kanunun yürütülmesine ilişkin çıkarılmış olan Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümlerince iş yerlerinde çalışanlara “İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi” verilmesi yasal bir zorunluluktur.

C sınıfı iş güvenliği uzmanı kaç saat eğitim alır?

C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitimi. Eğitim Bakanlık Onayı alındıktan sonra öncelikle “uzaktan eğitim” süreciyle başlamaktadır. Uzaktan eğitim toplamda 15 gün, 90 saat sürmektedir.

Bir işyerinde çalışanlara hangi durumda eğitim vermek zorunlu değildir?

İşyerinde yapılan işler, asıl iş itibariyle tehlikeli ve çok tehlikeli işler kapsamında yer almakla birlikte, çalışanın yaptığı iş söz konusu çizelgede belirtilen işler dışında ise 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu hükümleri saklı kalmak kaydıyla çalışanın bu mesleki eğitimini alma zorunluluğu yoktur.

İş güvenliği eğitimi kaç kişiden sonra zorunlu?

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği yasasına göre 50 kişiden az çalışanı ve Az Tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri 01/07/2020 tarihi itibariyle İş Güvenliği uzmanı ve İşyeri hekimi hizmet almak zorunluğu başlayacaktır.

Bilgi yenileme eğitimi kaç aydan sonra verilir?

Herhangi bir sebeple altı aydan fazla süreyle işten uzak kalanlara, tekrar işe başlatılmadan önce bilgi yenileme eğitimi verilir. İşveren, yıl içinde düzenlenecek eğitim faaliyetlerini gösteren yıllık eğitim programının hazırlanmasını sağlar ve onaylar.

C sınıfı uzman nasıl olunur?

Günümüzde C sınıfı iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olmayı isteyen kişiler mühendis, mimar ve ya teknik elemanlar olabilir ve ilgili eğitimlere katılırlar. Daha sonrasında C sınıfı iş güvenliği uzmanlığına ait olan sınavdan başarılı olanlar, C sınıfı iş güvenliği uzmanı belgesini elde ederer.

İşveren hangi durumlarda çalışanların eğitim almasını sağlar?

Anılan kanunun 17. maddesinin birinci fıkrasında; “İşveren, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini almasını sağlar. Bu eğitim özellikle; işe başlamadan önce, çalışma yeri veya iş değişikliğinde, işekipmanının değişmesi hâlinde veya yeni teknoloji uygulanması hâlinde verilir.

İş sağlığı ve güvenliği kanunu kapsamındaki eğitimin maliyetini kim karşılar?

Geçici iş ilişkisi kurulan işveren, iş sağlığı ve güvenliği risklerine karşı çalışana gerekli eğitimin verilmesini sağlar. Bu madde kapsamında verilecek eğitimin maliyeti çalışanlara yansıtılamaz. Eğitimlerde geçen süre çalışma süresinden sayılır.