İçindekiler
Hırsızlık suçunda korunan hukuki değer nedir?
Hırsızlık suçu TCK m. 142de düzenlenmiştir. Bu suçta korunan hukuki değer mülkiyet hakkıdır. Bununla birlikte bu suçta zilyetliğin de korunduğu söylenmelidir. Nitekim TCK m. 141/1 zilyedin rızasından söz etmektedir.
Hırsızlık hangi suça girer?
Hırsızlık suçu, malvarlığı değerlerine karşı ve ekonomik bir çıkar elde etmek amacıyla işlenen suçlardandır. Başkasının zilyedi olduğu taşınır bir malın, zilyedin rızası olmadığı halde kendisine veya başkasına yarar sağlamak amacıyla bulunduğu yerden alınmasıyla meydana gelmektedir.
Açıktan hırsızlık ne demek?
Açıkta bırakılmış eşya, mağdurun yaşadığı özel alanlar dışında kalan cadde, sokak, park, bahçe, sahil kenarları ve bu gibi yerlere benzeyen halka açık yerlerde bırakılan eşyayı tarif etmektedir. Hırsızlık suçunun basit temel şekli, TCK md. 141’de düzenlenen açıkta bırakılan eşya hakkındadır.
Hırsızlık ve mala zarar verme suçlarının maddi konusu bakımından ortak özelliği nedir?
Esasen malvarlığına karşı işlenen suçların ortak özellikleri, kişilerin mal- varlıkları içine giren değerleri korumak ve bu değerlerin sağladığı yararların yok edilmesine veya azalmasına yönelik eylemleri yaptırım altına almaktır.
Hırsızlık suçun mağduru tüzel kişi olabilir mi?
Ceza hukuku alanında, tüzel kişilerin ve devletin suç mağduru olup olamayacakları tartışılmaktadır. Tüzel kişiler ve bir tüzel kişi olan devlet de suç mağduru olabilir. Bunun yanı sıra, tüzel kişiliği bulunmayan toplum, aile, devletler topluluğu gibi topluluklara karşı da suç işlenebilir.
Malik hırsızlık suçunun faili olabilir mi?
Fail, Hukuki Konu ve Mağdur Farkın nedeni gerekçe- de belirtilmemiştir. TCK, hırsızlık suçunu, “zilyedin rızasının olmaması” temelinde kurgula- mıştır. Böyle olunca, “başkasına ait taşınır mala zilyet olan” kişi hariç herkes, hatta malik suçun faili olabilmektedir.
Günlük para cezası ne kadar?
Türk Ceza Kanunu’nda belirtilen adli para cezası minimum 5 günden maksimum 730 gün arası olmak üzere ceza yaptırımı bulunan günlüğü en az 20 tl’den en fazla 100 tl’ye kadar hesaplanır. Bu konu yine suçun unsuruna, niteliğine ve birçok durumuna göre hakimin takdir yetkisine bırakılmıştır.
Açıktan hırsızlık uzlaşmaya tabi mi?
Hırsızlık suçu uzlaşmaya tabi bir suçtur. Hırsızlık suçlarında daha az cezayı gerektiren haller de uzlaşma kapsamına giren suçlar arasında yer almaktadır. (m.144/1).
Hırsızlık yapmak günah mı?
İslâm emeği ve mülkiyeti kutsal saymış, mülkiyete haksız olarak el uzatmayı cezalandırmıştır. Bu itibarla bütün ilâhî dinlerde ve hukuk düzenlerinde olduğu gibi İslâm’da da hırsızlık hem hukuk düzeni açısından suç, hem de dinen ve ahlâken büyük günah ve ayıp sayılmıştır.