İçindekiler
Hipoglisemi neden gelişir?
Hipogliseminin en önemli nedeni sağlıksız ve düzensiz beslenmedir. Karbonhidrattan zengin diyet gibi iyi beslenmeme ve sağlık hayat tarzı da kan şekeri düşüklüğünü tetikler. Kan şekerindeki düşüklük hayati sorunlara yol açabilir ve insülin kullanan herkeste görülme ihtimali mevcuttur.
Alimenter hipoglisemi nedir?
Alimenter hipoglisemi, reaktif hipogliseminin bir çeşididir. Genellikle daha önceden üst GI cerrahi uygulamalar (gastrektomi, gastrojejunostomi, vagotomi, piloroplasti) geçirenlerde görülür. Glukozun hızlı geçişi ve barsaklardan absorbsiyonu, aşırı insülin salınımını provoke eder.
Çocuklarda kan şekeri düşerse ne olur?
Diyabetli bir çocukta/ergende kan şekerinin 70 mg/dl’nin altına düşmesi hipoglisemi yani şeker düşüklüğü olarak tanımlanır. Hipoglisemi ile birlikte gelişen algılama güçlüğü ve halsizlik, hareket ve düşünme yeteneğini azaltır ve diyabetli yardıma ihtiyaç duyabilir.
Postprandial hipoglisemi ne demek?
Postprandial hipoglisemi olarak da bilinir. Çok basit bir tanımla, yemekten sonra oluşan ani kan şekeri düşmesidir, reaktif hipogliseminin, hipoglisemiden farkı yemek yedikten sonra, iki saat ile dört saat arasında kişinin aniden aşırı açlık veya halsizlik hissetmesidir.
Gece hipoglisemisi nedir?
Gece uykuda görülen hipoglisemiler çoğunlukla fark edilemez. Diyabetli hastalar uyandıklarında baş ağrısı, aşırı yorgun uyanmak, yastığın terden ıslanması gibi bulgulardan, gece hipoglisemi yaşadıklarını fark ederler. Noktürnal hipoglisemi yaşayan hastalar, ertesi gün aşırı yorgunluk ve konsantrasyon güçlüğü çekerler.
Hipoglisemi kimlerde görülür?
Reaktif hipoglisemi 25-35 yaşlarında kadınlarda, insülin direnci olanlarda daha sık görülür. Yüksek karbonhidratlı beslenme reaktif hipoglisemiyi tetikler. Obezlerde görülen ya nedeni bilinmeyen dediğimiz idiyopatik reaktif hipoglisemidir ya da reaktif hipoglisemidir.
Rebound hipoglisemi nedir?
bir diğer adı posthipoglisemik hiperglisemi’dir. somogyi effect yahut chronic somogyi rebound olarak da geçer. akşamki insülin dozunun fazla yapılması nedeniyle gece yarısında oluşan hipoglisemi sonrası artan anti-insüliner hormonların sabahleyin hiperglisemi yapması durumudur.
Hangi hormonlar kan şekerini yükseltir?
Kan glukoz seviyelerini etkileyen iki tip karşılıklı antagonist metabolik hormon vardır:
- kan şekerini arttıran katabolik hormonlar (glukagon, kortizol ve katekolaminler gibi);
- ve kan glukozunu azaltan bir anabolik hormon (İnsülin).
Çocukların kan şekeri düşer mi?
50-70 mg/dl arasındaki değerler çocuklarda düşük kan şekeri olduğunu ifade etmektedir. 70-100 mg/dl arasındaki değerler normal olarak kabul edilmektedir.
Reaktif hipoglisemi ne demek?
Reaktif hipoglisemi, diyabeti olmayan kişilerde yemeklerden bir müddet sonra oluşan ani kan şekeri düşmesidir. Kan şekerindeki düşme, özellikle karbonhidratlı besinler alındıktan birkaç saat sonra daha sıktır. Normal kan şekeri düzeyi nedir?
Glukoz Postprandial ne demek?
Tokluk glukozu için ( postprandial ) iyi bir yemekte ilk lokmadan sonra 2 saat zaman tutulur ve 2 saat sonunda kan verilir. Böylece tokluk glukoz ölçümü yapılır. Bu değer normalde 120 mg/ dl altında olmalıdır. Eğer 200 mg/dl üstünde çıkarsa kişi Diyabet’tir ( şeker hastasıdır ).