İçindekiler
Grev var mı?
Sağlıkla ilgili işyerleri 2822 sayılı Kanun. md. 30/I de, aşı ve serum imal eden müesseseler, hastane, klinik, sanatoryum, prevantoryum, dispanser ve eczaneler olarak grev ve lokavt yasakları kapsamında yer almaktayken yeni düzenlemede sadece hastaneler grev ve lokavt yasağı kapsamında yer almaktadır8.
Grev kavramı nedir?
İşçilerin, topluca çalışmamak suretiyle işyerinde faaliyeti durdurmak veya işin niteliğine göre önemli ölçüde aksatmak amacıyla aralarında anlaşarak veya bir işçi sendikası kuruluşunun aynı amaçla topluca çalışmamaları için verdiği karara uyarak işi bırakmalarına grev denir.
Grev hakkı nedir?
“İşçilerin, topluca çalışmamak suretiyle işyerinde faaliyeti durdurmak veya işin niteliğine göre önemli ölçüde aksatmak amacıyla, aralarında anlaşarak veya bir kuruluşun aynı amaçla topluca çalışmamaları için verdiği karara uyarak işi bırakmalarına grev denir.”
Ilk grev hakkı ne zaman yapılmıştır?
İlk örgütlü genel grev 1842 yılında İngiltere’de yapıldı. Çalışanların 10.000 imzalı hak ve özgürlükler bildirgesi, mecliste reddedilince, İngiltere’de 500.000 işçiyi kapsayan bir genel grev başladı. Politik istek içermeyen bu eylem sonucunda, işçi maaşlarında düzelme ve 10 saatlik çalışma hakkı elde edildi.
Türkiye’de grev ve lokavt yasak mı?
2822 sayılı kanunda geçici yasaklar 31. maddede “Savaş halinde, genel veya kısmi seferberlik süresince grev ve lokavt yapılamaz.
Grev neden yapılır?
İşçilerin, isteklerini işverene kabul ettirebilmek amacıyla yasaların öngördüğü biçimde, işlerini hep birlikte bırakmalarına ‘grev’ adı verilir. Grev yapılan işyeri sahibi de ‘lokavt’ kararı alma hakkına sahiptir. Greve katılmayan işçiler ise işverenin kararı ile kendi işlerinde çalışmaya devam edebilirler.
Kimler grev yapamaz?
6356 sayılı yeni kanunun “Grev ve Lokavt Yasakları” başlıklı maddesine göre grev yasaklarının kapsamı şu şekilde düzenlenmiştir; “Can ve mal kurtarma işlerinde; cenaze işlerinde ve mezarlıklarda; şehir şebeke suyu, elektrik, doğal gaz, petrol üretimi, tasfiyesi ve dağıtımı ile nafta veya doğalgazdan başlayan petrokimya …
Türkiye’de ilk grev kaç yılında yapıldı?
Kasımpaşa Tersanesi İşçileri ve Beyoğlu Telgrafhanesi İşçileri tarafından 1872 yılında gerçekleştirilen grevler de ilk grevler olarak kabul edilmektedir.
Türkiye’de grev hakkı ne zaman kazanıldı?
1961 Anayasasında işçilere sendikal hakları verilmiş ve 1963 yılında çıkarılan 274 sayılı sendikalar ve 275 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt yasalarıyla bu haklar yeniden düzenlenmiştir.
Grev koruyucu hak mıdır?
1961 Anayasasının 47. maddesinde işçilerin işverenleriyle olan münasebetlerinde, iktisadi ve sosyal durumlarını korumak veya düzeltmek amacıyla grev hakkına sahip oldukları kabul edilmişti.