İçindekiler
- 1 Gerçeklik üzerine olan bilgiyi ifade eden önermelerin dayanaklarını ortaya koymak hangi kavramla ifade edilir?
- 2 Neyi bilebiliriz sorusu felsefenin hangi disiplininin sorusudur?
- 3 Herhangi bir şeyin zihinden bağımsız olarak var olmasına ne denir?
- 4 Bir düşüncenin yapının yada önermenin gerçeğe uygunluğuna ne ad verilir?
- 5 Locke a göre bilginin kaynağı nedir?
- 6 Platon a göre varlık nedir?
Gerçeklik üzerine olan bilgiyi ifade eden önermelerin dayanaklarını ortaya koymak hangi kavramla ifade edilir?
Haklılandırma veya gerekçelendirme, gerçeklik üzerine olan bilgiyi ifade eden önerme veya cümlenin dayanaklarını ortaya koyma işlemidir.
Neyi bilebiliriz sorusu felsefenin hangi disiplininin sorusudur?
Epistemoloji (Bilgi Felsefesi): Neyi, Ne Kadar, Nasıl Bilebiliriz? – Evrim Ağacı
Bir ifadenin gerçekliğe uygun olmasına ne denir?
Yine de genel bir tanımlama yapılacak olursa, Doğruluk ya da Hakikat, gerçek’ten ya da gerçeklik’ten ayrı olarak belli bir gerçekliğin düşünsel ya da zihinsel olarak temsil edilmesi ve temsilin gerçeklige uygun olması halidir diyebiliriz.
Platon a göre doğru bilgi nasıl elde edilir?
Platon bu durumu şöyle belirtiyor; Doğru bilgi ancak nesnel olan bilgidir ve böyle bir gerçek olan, gerçek olarak kabul edilmiş bilgidir. Örneğin matematik bilimine bakacak olursak, “2×2 = 4¨ böyle bir bilgidir. Bu bilgi insandan insana değişmeyen, herkes ve her zaman için geçerli bilgidir; çünkü akla dayanır.
Herhangi bir şeyin zihinden bağımsız olarak var olmasına ne denir?
En genel anlamı içinde, dış dünyada nesnel bir varoluşa sahip olan varlık, varolanların tümü, varolan şeylerin bütünü; bilinçten, bilen insan zihninden bağımsız olarak varolan her şey.
Bir düşüncenin yapının yada önermenin gerçeğe uygunluğuna ne ad verilir?
DOĞRULUK (Hakikat-Verité) : Doğa ve toplum olaylarındaki nedenselliği kavrayarak bunu bilimsel bir yasa biçiminde dile getirmeyi amaçlayan bilimler açısından “doğruluk”, “dile getirdiğimiz bir yargının, yani önermenin konusuyla, olgular ve nesneler arasındaki uygunluğun bulunması” olarak tanımlanır.
Fenomenoloji nedir wikipedia?
Fenomenoloji, görüngü bilim ya da Osmanlıca zahiriye, kurucusu Edmund Husserl olan bir felsefe akımı. Fenomenoloji, 20. yüzyıl felsefesinde ve kuramsal tartışmalarında etkili ve belirleyici bir yere sahiptir.
Felsefeye göre gerçek nedir?
Gerçeklik, günlük kullanımıyla, haddi zatında var olan şeylerin durumudur. Diğer bir deyişle, gerçeklik, felsefi alanda hiçliğin ve onun fiziksel obje ya da süreçlere sahip diğer konseptlerle uyuşmasının biçimsel bir mefhumu, bir kavrayışıdır.
Locke a göre bilginin kaynağı nedir?
Öncelikle, John Locke, zihnin, ilk doğduğu anda boş bir levha ya da klasik söylemle “tabula rasa” olduğunu düşünür. Ona göre doğuştan gelen hiçbir bilgi yoktur. Bütün bilgilerin kaynağı deneyimdir ve duyusal yolla kazanılmıştır. Locke, ikinci bir kaynak olarak refleksiyon ya da içebakış deneyimini gösterir.
Platon a göre varlık nedir?
Platon’un Varlık Anlayışı Platon ise varlığın değişimini kabul eden ve reddeden fikirlerden esinlenerek “idealar kuramı” ismini verdiği varlık görüşünü öne sürmüştür. Duyusal bir varlığa bağlı olanlar ise idealardan yararlanarak var olan fenomenlerdir. Bu varlıklar gerçekliğin birer kopyasıdır.
Bir şey her zaman bir şeyin bilincidir sözü hangi düşünüre ait?
Husserl fenomenolojisinin belli başlı özelliği budur ( Husserl, 1973:71). Demek ki, Husserl’e göre, fenomen, ancak bir bilinç karşısındaki fenomendir. Bilinç ise, ancak bir fenomene yönelmekte olan bir bilinçtir. Esasında, ona göre, her şey, bir şeyin bilincidir; yani, her nesne, bir bilinç nesnesidir.