İçindekiler
Gelişimsel rehberlik modeli nedir?
Gelişimsel rehberlik modeli, öğrencilerin kişisel- sosyal, eğitsel ve kariyer gelişimlerini destekleyerek, çeşitli yaşam becerileri kazanmalarına odaklanır. Gelişimsel rehberlikte yaşam becerileri kazandırma ve olası problemleri önleme önemlidir.
Rehberliğin tanımı nedir?
REHBERLİK VE REHBERLİĞİN AMACI Kişinin kendi problemlerini kendisinin çözmesi, gerçekçi kararlar alması, yetenek ilgi ve isteklerini geliştirmesi, kendisiyle uyum içinde olması ve böylece kendini gerçekleştirebilmesi için yapılan sistemli, bilimsel ve profesyonel yardım sürecidir.
Rehberlik hizmet alanları nelerdir?
Bu servisler değişik yazarlar tarafından farklı şekilde belirlenmekle birlikte en geniş haliyle, rehberlikte hizmet alanları şu dokuz alanda toplanabilir:
- Psikolojik danışma hizmetleri.
- Bireyi tanıma hizmetleri.
- Bilgi toplama ve yayma hizmetleri.
- Yerleştirme hizmetleri.
- Alıştırma-oryantasyon hizmetleri.
- Müşavirlik hizmetleri.
Gelişimsel rehberlik ne zaman başlar?
İlkokulda Gelişimsel PDR Tüm çocuklar için kritik okul yaşları 5-10 yaş arasıdır. 6-10 yaşlar çocukların, yetişkin yaşamı için gerekli olan temel bilgilerin, becerilerin ve tutumların kazandırıldığı dönem olarak görülmektedir.
Rehberlik servisi ne demek?
Rehberlik servisi, öğrencilerimizin okula uyumunu sağlamada ve bu konuda veliyi yönlendirmede etkin bir rol oynar. Çeşitli konularda seminerler düzenleyerek öğrencilerin, velilerin ve öğretmenlerin ihtiyaç duydukları konularda bilgi sahibi olmasına yardımcı olur.
Rehberlik hizmeti ne demek?
Rehberlik Hizmetleri. Rehberlik; bireyi tanımak, onu kendisine tanıtmak, problemlerini çözmesi, gerçekçi kararlar alması, ilgi ve yeteneklerini geliştirmesi, çevresine sağlıklı ve dengeli bir uyum sağlaması ve böylece kendini gerçekleştirmesi için, ilgili kişilerce yürütülen hizmetlerdir.
Mesleki eğitsel ve kişisel rehberlik alanları nelerdir?
Kişisel, Eğitsel ve Mesleki Rehberlik
- Özgüven geliştirme.
- Özsaygı geliştirme.
- İlgi ve yeteneklerini fark etme.
- İletişim becerilerini geliştirme.
- Kaygıyla baş etme becerilerini geliştirme.
- Problem çözme ve karar verme becerilerini geliştirme.
- Amaç belirleme, plan yapma ve uygulama becerileri kazandırmaktır.
Rehberlik hizmetleri çeşitleri nelerdir?
Rehberlik Türleri
- 1) Eğitim Alanında Rehberlik.
- 2) Sağlık Alanında Rehberlik.
- 3) Sosyal Yardım Alanında Rehberlik.
- 4) Endüstri Alanında Rehberlik.
- 5) Adalet ve Güvenlik Alanında Rehberlik.
Rehberlik hizmetlerine duyulan ihtiyaç başlangıçta hangi alanda hissedilmiştir?
Başlangıçta rehberliğin bir alt hizmet alanı olarak kabul edilen psikolojik danışma hizmetleri, zaman içinde giderek artan bir önem kazanmış ve neredeyse rehberlikten bağımsız bir hizmet alanı haline gelmiştir (Kuzgun, 2000).