İçindekiler
Fatura kesildikten kaç gün sonra ödeme yapılır?
TTK m.1530/5 uyarınca ödeme süresi, faturanın veya eş değer ödeme talebinin veya mal veya hizmetin alındığı veya mal veya hizmetin gözden geçirme ve kabul usulünün tamamlandığı tarihten itibaren en fazla altmış gün olarak kararlaştırılabilir.
Faturaya faiz işletilir mi?
Borçlu, 8 gün içinde faturanın içeriğine itiraz etmezse, faturayı tebliğ almış olduğu tarih itibariyle asıl alacağa faiz işletilmesi mümkündür.
Faturada faiz ne zaman başlar?
-Taraflar arasında borcun ne zaman ödeneceği açıkça kararlaştırılmış ise borç ödenmediği takdirde vadeden itibaren kendiliğinden temerrüt faizi işlemeye başlar. ( Vadeye ilişkin yazılı sözleşme, mail yazışması veya başkaca birtakım ispata elverişli araçların bulunması gerekir. )
Anapara faizi ne zaman işlemeye başlar?
TTK m. 9’da uygulanacak hükümler başlığı altında, ticari işlerde, kanuni, anapara ile temerrüt faizi hakkında, ilgili mevzuat hükümle- rinin uygulanacağı, TTK m. 10’da ise, aksine bir sözleşme yoksa ticari bir borcun faizinin, vadenin bitiminden ve belli bir vade yoksa ihtar gününden itibaren işlemeye başlayacağı …
Avans faizi hangi durumlarda uygulanır?
Özü : AVANS FAİZİ İŞLENEBİLMESİ İÇİN BORÇLUNUN TACİR OLMASI VE BORCUN DA TİCARİ İŞLETME İLE İLGİLİ OLMASI YETERLİDİR, ALACAKLININ DA TACİR OLMASINA GEREK YOKTUR. ALACAKLI, HAKSIZ EYLEM DAHİL HER TÜRLÜ NEDENDEN KAYNAKLANAN ALACAKLARI İÇİN TACİR OLAN BORÇLUDAN AVANS FAİZİ İSTEYEBİLİR.
Alacak faturası nasıl tahsil edilir?
Ödenmeyen Faturaların Tahsili Alacağın faturaya dayandığı durumlarda tahsil için fatura delil olarak gösterilerek fatura borçlusu hakkında icra takibi yapılabilir. Faturada gösterilen borcun ödenmediği ve borca itiraz edilmediği takdirde haciz yoluyla alacak tahsil edilebilir.
Faturada vade olur mu?
Kurula göre fatura, sözleşmenin ifası ile ilgilidir. Faturada, “gecikme halinde vade farkı alınır” kaydının bulunması ve bu kayda itiraz edilmemesi, faturada yer almasına rağmen, taraflar arasındaki sözleşmede düzenlenmemiş bir hususa ilişkin kaydın kabul edildiği anlamına gelmemektedir.
Anapara faizi ne?
Anapara faizi (kapital faiz), en basit şekilde, belirli bir süre para alaca- ğından yoksun kalmanın karşılığı ve medeni semeresi olarak ifade edilebilir. Anapara faizi, borcun iadesinin gerektiği ana (vadeye) kadar ödenen karşılıktır.
Bileşik faiz uygulaması hangi sözleşmede uygulanır?
Bileşik faiz adi işlerde kural olarak yasaktır. TTK 8/II: «Üç aydan aşağı olmamak üzere, faizin anaparaya eklenerek birlikte tekrar faiz yürütülmesi şartı, yalnız cari hesaplarla her iki taraf bakımından da ticari iş niteliğinde olan ödünç sözleşmelerinde geçerlidir.