Ereşkigal kim?

Mezopotamya mitolojisinde Ereşkigal (𒀭𒊩𒆠𒃲EREŠ. KI.GAL, lit. “Yüce Toprak Kraliçesi”), Kur’un tanrıçasıdır. Daha sonraki Doğu Semitik mitlerde, İrkalla’yı kocası Nergal ile birlikte yönettiği söylenir. Bazen kendisinden İrkalla olarak bahsedilir.

İştar kim?

İştar, Mezopotamya’daki mitolojilerde en gözde tanrıçlardan birisi olup Asurların aşk ve cinsellik tanrıçasıdır. Sümer tanrıçası İnanna’dan geldiği düşünülmektedir. İştar, Venüs gezegenini temsil etmektedir. Kırmızı gül ise başlıca simgesidir.

Astarte kim?

Astarte, batı samilerde yer alan bereket ve verimlilik tanrıçası. Astarte’nin köken ve fonksiyon olarak İştar’dan geldiği düşünülmektedir. Babil mitolojisinde Salambo olarak anılır.

Sin tanrısı nedir?

Babil ve Asur’da Ay tanrısı olarak tapılan Sin, Sümer mitolojisindeki Nannanın karşılığıdır. Kaderin tanrısı olarak da anılan Nanna, Enlil ve Ninlil’in oğludur. Nanna Sümerce “ışık” veya “aydınlatıcı” mânâsına gelir.

Ninurta kimdir?

Ninurta (Sümerce: 𒀭𒊩𒌆𒅁NIN.URTA. Anlamı bilinmiyor.) veya bilinen diğer adıyla Ninĝirsu (Sümerce: 𒀭𒊩𒌆𒄈𒋢NIN.ĜIR2.SU Anlamı: “Girsu’nun Lordu”) erken Sümerlerde ilk ibadet edilen tarım, şifa, avcılık, hukuk, yazı ve savaşla ilgili antik Mezopotamya tanrısıdır.

Iştar hangi uygarlığa aittir?

İştar Kapısı Mezopotamya’da Yeni Babil İmparatorluğu kralı Nebukadnezar tarafından savaş ve aşk tanrısı İştar (İnanna) adına yaptırılmış kent giriş kapısı. Günümüzde Irak toprakları içinde bulunan Babil şehrinin surları üzerinde ve Tören Yolu denen merkezi caddeye çıkan bölgede yapıldı.

Iştar tanrıçası nedir?

İştar, Ishtar, Yakındoğu Mitolojisinde Akad aşk ve bereket tanrıçasının adı olup, hava tanrıçası Anu’nun kızı, Ereşkigal’in kardeşidir. Sümer panteonunda İnanna veya İnnina, Babil’de Annimutu, Fenike’de ise Aştar olarak adlandırılmış, Yunan kültürüne ise Astarte olarak kabul edilmiştir.

Astaroth kimdir?

pek çok batı kökenli mitolojide şeytan anlamına gelen kelime. eski ve orta çağ avrupa inanışına göre cehennem krallığının hakimi, diğer adıyla satan, şeytan veya lucifer.

Tammuz tanrısı kimdir?

Tammuz veya Tamuz (Arapça: تمّوز, Tammūz; İbranice: תַּמּוּז; Akadca: Duʾzu, Dūzu; Sümerce: :𒌉𒍣𒉺𒇻, Dumuzi sipad) daha sonra İştar olarak da adlandırılacak İnanna tanrıçasının kocası olan bir Antik Mezopotamya tanrısıdır.

Dumuzi kimin oğlu?

Dumuzi veya Dumuzid (sonradan Tammuz) Sümerlerin çoban tanrısının adı olup, koyun tanrıça Duttur’un oğlu ve koyun sürüleri ile çobanların koruyucusudur.

Sin inancı nedir?

Özet: Sin kültü antik Ortadoğu paganizminin en yaygın örneklerinden biridir. Natüralistik inançların bir uzantısı olarak Sin kültü, aya tapınmayı öngörür. Sin, tapınılan yüce varlık konumundadır. Her ne kadar bütün Ortadoğu’da yay- gın bir kült olsa da özellikle Harran ve civarı bu inancın temel merkezidir.