İçindekiler
Elektronik araçlarda yalıtkan madde olarak ne kullanılır?
Yüksek gerilimli güç iletiminde kullanılan yalıtkanlar genellikle cam, porselen, çeşitli polimer malzemelerden yapılır. Porselen yalıtkanlar kil, kuvars, alüminyum oksit ya da feldspat ile yapılır.
Yarı iletkenler nelerdir?
Yarı iletkenler germanyum, silisyum, selenyum gibi elementler olabildiği gibi; bakır oksit, galyum arsenid, indiyum fosfür, kurşun sülfür gibi bileşikler de olabilir. Yarı iletken devre elemanları şu şekildedir: Diyot. Zener Diyot.
Yalıtkanlık nasıl olur?
Bir maddenin iyi bir yalıtkan olabilmesi için o maddeyi oluşturan atomların son yörüngelerinde sekiz ya da daha fazla elektron bulunması gerekir (şekil 2.1). Son yörüngedeki elektron sayısı arttıkça yalıtkanlık kalitesi de artmaktadır.
Yalıtkan maddeler nerelerde kullanılır?
Yalıtkan maddelere örnek olarak plastik, ahşap, cam, kağıt, beton, halı, tuğla, kauçuk… verilebilir. Bu malzemeler inşaat sektöründen dokuma sektörüne, mobilya sektöründen züccaciye sektörüne kadar her alanda kullanılmaktadırlar.
Yalıtkan maddeler iletkenlik özelliği kazanır mı?
Şekil 2: Yalıtkan olan hava, yıldırım veya şimşek oluşması sırasında atomik düzeyde iyonize olarak iletken özellik kazanır. Normal şartlar altında yalıtkan olan malzemeler çok yüksek potansiyel fark halinde atomik düzeyde iyonize olarak iletken hale gelebilir.
Isıyı iyi iletmeyen maddelerin genel adı nedir?
Isıyı iyi iletmeyen maddelere ısı yalıtkanı maddelerdenir. Plastik, tahta, saman, deri, elyaf ve pamuk gibi maddeler ısı yalıtkanı maddelere örnek olarak verilebilir.
İletken nedir örnekler?
Elektriği ileten maddelere kısaca iletken maddeler ismi verilir. İletken maddeler elektrik akımını iyi bir biçimde iletirler. Özellikle altın, bakır ve gümüş oldukça iyi bir iletkenlik düzeyine sahip olan maddelerdir.
Aşağıdakilerden hangisi elektrik akımını iletmez?
2. Elektrik akımını iletmeyen çözeltiler: Kovalent bağlı bileşikler çözücü içerisinde çözünürken moleküller halinde dağılırlar. Bu tür çözeltiler elektrik akımını iletmezler. Alkolün su içerisinde çözünmesi olayını örnek olarak verebiliriz.
P ve N tipi yarı iletken nedir?
N tipi yarı iletken elektron vermeye, P tipi yarı iletken elektron almaya yatkındır. N tipi yarı iletkende serbest elektron fazladır, P tipi yarı iletkende serbest oyuk fazladır. Dışardan madde katkısı yapılarak elde edilen P ve N tipi yarı iletkenler tek başlarına kullanıldıklarında akımı iki yönde de taşıyabilirler.
Neler elektriği iletir?
Elektriksel iletken, elektriği ileten maddelere verilen ad. Atomların dış yörüngesindeki elektronlar atoma zayıf olarak bağlıdır. Isı, ışık ve elektriksel etki altında kolaylıkla atomdan ayrılırlar. Gümüş, bakır ve altın iyi iletkenlerdir.