İçindekiler
- 1 Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda göz muayeneleri hangi aralıklarla yaptırılmalıdır?
- 2 Ekranlı araçlarla çalışmada hangisi doğrudur?
- 3 Ekranlı araçlarla çalışmalarda aşağıdaki hangi durumlarda çalışanların göz muayeneleri yapılır?
- 4 Ekranlı araçlarla çalışırken vücutta hangi rahatsızlıklar meydana gelebilir?
Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda göz muayeneleri hangi aralıklarla yaptırılmalıdır?
Ekranlı araç çalışanları, 40 yaş altında olanlardan 5 yılda bir, 40 yaş üstünde olanlardan ise 3 yılda bir önerilir. Göz uzmanı muayene sonuçlarını, işyeri sağlık servisine ulaştırmalarının istenilmesi ve sonuçlarının dosyalanması tavsiye edilir.
Ekranlı araçlarla çalışmada hangisi doğrudur?
Ekran görüntüsü stabil olmalı, görüntü titrememeli ve benzeri olumsuzluklar bulunmamalıdır. Parlaklık ve karakterler ile arka plan arasındaki kontrast, operatör/çalışan tarafından kolaylıkla ayarlanabilmelidir. Ekran, operatörün/çalışanın ihtiyacına göre kolaylıkla her yöne döndürülerek ayarlanabilir olmalıdır.
Ekranlı çalışmalarda ekran yüksekliği hangi mesafede olmalıdır?
Bu tür ekipmanların kullanımı çalışanlar için risk kaynağı olmamalıdır. Ekran, operatörün/çalışanın çalışma pozisyonuna uygun mesafede ve göz hizasında olmalıdır.
Göz muayenesi ne zaman yapılmalı ISG?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca uygulanan yönetmelik gereği göz taramaları kurumlarca yılda bir kez yapılmalıdır. Çalışanlarınızın ilk işe girişlerinde, çalışacakları sektördeki işe uygun olup olmadıklarını tespit etmek amacıyla işe giriş sağlık raporu düzenlemek yasal zorunluluktur.
Ekranlı araçlarla çalışmalarda aşağıdaki hangi durumlarda çalışanların göz muayeneleri yapılır?
MADDE 9 – (1) İşyerinde, ekranlı araçlarla çalışmaya başlamadan önce ve ekranlı araçlarla çalışmadan kaynaklanabilecek görme zorlukları yaşandığında çalışanların göz muayeneleri yapılır.
Ekranlı araçlarla çalışırken vücutta hangi rahatsızlıklar meydana gelebilir?
Ekranlı araçlarla çalışmak, gözlerde kalıcı hasara neden olmaz ancak uzun süre çalışmalar aşağıda belirtilen rahatsızlıklara sebep olabilir; Gözlerde yorgunluk ve ağrı, • Rahatsızlık, • Gözlerde kanlanma, kuruluk, yanma, • Bulanık görme, • Geçici (periferal) görüş kaybı, • Baş ağrısı vb.
Aşağıdakilerden hangisi ekranlı araçlarla çalışma da görülen zorlayıcı travmalardan biridir?
4. 4 Tanımlar a) Ekranlı araç : Uygulanan işlemin içeriğine bakılmaksızın ekranında harf, rakam, şekil, grafik ve resim gösteren her türlü aracı, b) Operatör : Ekranlı aracı kullanan kişiyi, c) Zorlayıcı Travmalar : Göz yorgunluğu, kas gücünün aşırı kullanımı, uygun olmayan duruş biçimi, uzun süre ekranlı araç …
6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu ne zaman yürürlüğe girmiştir?
6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNUNUN GETİRDİĞİ 30 Haziran 2012 tarih ve 28339 sayılı resmi gazetede yayınlanan 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 01 Ocak 2013 tarihi itibari ile yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.