İçindekiler
Düzenleyici çevre politikası nedir?
Düzenleyici araçlar: 1970’li yıllardan itibaren çevresel duyarlılığın artmasıyla beraber çevre koruma amacıyla ilk olarak daha çok düzenleyici araçlar kullanılmaya başlanmıştır. Bu araçlar üretim ve tüketimin çevreye verdiği zararı azaltmak için yönetsel müdahale gerektiğinden yola çıkan politika araçlarıdır.
Çevre politika nedir?
AB Çevre Politikası temelde çevrenin korunması, sorunun kaynağında önlenmesi, doğal kaynakların verimli ve sürdürülebilir kullanımı, insan sağlığının güvence altına alınması ile yaşam standartlarının en yüksek seviyeye taşınması önceliklerinde, pek çok politika alanının hedefleriyle entegre bir yönetim anlayışını sunan …
Onarımcı çevre politikası nedir?
Onarımcı politikalar, tedavi edici politikalar olarak da ifade edilmektedir. Bu politikalar karşılaşılan çevre kirliliğine çözüm bulmak için oluşturulmaktadır. Onarımcı politikalar toplum üzerinde zararlı sonuçlar meydana geldikten sonra bu zararların etkilerinin ortadan kaldırılabilmesi için ortaya konmaktadır.
Düzenleyici araçlar nelerdir?
Düzenleyici araçlar denilen bu uygulamalar arasında, kirlilik ölçünleri, yasaklamalar ve cezalar, denetimler, izin alma, bilgi verme ve bildirim yükümlülüğü ile çevresel etki değerlendirmesi sayılabilir.
Liberal çevre politikası nedir?
Liberal çevre politikası, şüphesiz, derin ekolojistlerin ve diğerlerinin daha basit ve daha doğal yaşama biçimlerini tercih etmelerini kabul eder. Hatta, bireylerin doğal iyi yaşam hayallerini gerçekleştirmek için ihtiyaç duyabilecekleri yabanıl tabiat alanları gibi kaynakların korunması için olanak bile sağlar.
Çevre politikasının temel amacı nedir?
Avrupa Birliği’nin çevre politikasının temel amacı; sürdürülebilir ekonomik kalkınma perspektifi çerçevesinde rekabetçi piyasa ekonomisi ile çevre kalitesinin iyileştirilmesinin dengeli bir şekilde gerçekleştirilmesi ve küresel çevre problemlerine Topluluk dışı devletler ve uluslararası örgütlerle ortak çözümler …
Türk çevre politikasının temel sorunları nelerdir?
Çölleşme, biyolojik çeşitliliğin azalması, ormansızlaşma, ozon tabakasının tahribatı, asit yağmurları, hava, su ve toprak kirliliği, tehlikeli atıklar, doğal kaynakların tükenmesi, deniz ve okyanus kirliliği, okyanusların asitlenmesi küresel çevre sorunları arasında öne çıkmaktadır.