İçindekiler
Dumandan etkilenmemek için ne yapılmalı?
Duman girişini önlemek için oda kapısının altına; halı, kilim yastık, yorgan gibi malzemeleri ıslatarak yerleştirin. Daire kapınızın kolunu veya kapı yüzeyini kontrol edin. Sıcak olduğunu fark ederseniz, kapıyı açmamaya özen gösterin. Mümkünse kapınızı ıslatarak, yangının yaşam alanınıza girmesini geciktirin.
Yangın çıktığı zaman ne yapmalıyız?
YANGIN ANINDA YAPILMASI GEREKENLER. Telaşa kapılmadan çevrede yangın ihbar düğmesi varsa ona basılmalıdır, 110 nolu telefondan yangın itfaiyeye bildirilmelidir. Yangının adresi en kısa ve doğru şekilde mümkünse yangının cinsi ile birlikte (bina, benzin, ahşap, araç vb)bildirilmelidir.
Yangına ilk müdahale nasıl yapılır?
Yangını ilk gören çalışan veya vatandaş yangını uyarı butonları ve sair yollarla ihbar ve alarm vermesi gerekir. Sonra en yakın uygun söndürme cihazı ile söndürme çalışması yapması gerekir. Sıvı ve gaz yangınları hariç genelde yangının başlangıcındaki ilk bir dakikada sivil imkanlarla yangına müdahale edilebilmektedir.
Bina elektriği neden kesilir?
ELEKTRİK KESİLMESİNİN NEDENLERİ Kesintinin sebebi evlerdeki yani hanehalkının ısınmasında kullanılacak doğalgaz arzında sıkıntı yaşanması. İkinci sebep ise elektrik iletim hatlarının soğuk hava koşullarına dayanamıyor olması. Sakarya Bölgesi’nde yaşanan iletim hatları kopmasının buna örnek olduğu söyleniyor.
Yangında evde olsanız neler yaparsınız?
Evde yangın çıkarsa ne yapmalı? (Yangın sırasında yapılacaklar)
- SOĞUKKANLI OLUN.
- EVİNİZDE YANGIN SÖNDÜRÜCÜ BULUNDURUN.
- YATAKTA SİGARA İÇMEYİN, ŞARJ CİHAZLARINIZI KONTROL EDİN.
- KAPINIZI ISLATIN.
- HER KAP KACAĞI SU İLE DOLDURUN.
- PENCEREDEN BEYAZ BEZ PARÇASI SALLAYIN.
- GAZ VE ELEKTRİK TESİSATINI KAPATIN.
Yangında nasıl davranmalıyız?
Yangın anında yapılması gerekenler Telaşa kapılmadan çevrede yangın ihbar düğmesi varsa ona basılmalıdır. 110 nolu telefondan yangın itfaiyeye bildirilmelidir. Yangının adresi en kısa ve doğru şekilde mümkünse yangının cinsi ile birlikte (bina, benzin, ahşap, araç vb.) bildirilmelidir.
Yangın çıkma nedenleri nelerdir?
Yangın Nedenleri
- Kusurlu İnşaat.
- Kusurlu Elektrik Tesisatı ve Aydınlatma Armatürleri.
- Sürtünme Sonucu Isınan Yüzeylerden Kaynaklanan Yangınlar.
- Makine ve Aşırı Isınmış Sıcak Yüzeylerden Kaynaklanan Yangınlar.
- Kesme ve Kaynak İşleri, Kıvılcım Sıçramasından Kaynaklanan Yangınlar.
Yangının ilk aşamasında ne olur?
Başlangıç evresinde yangın ortamındaki Oksijen yeterli fakat ısı yetersiz olduğu için eksik yanma meydana gelir. Bu yüzden yarım yanmış gazlar sıcaklıklarından dolayı tavana yükselir. Tavana yakın yerlerde biriken sıcak gazlar oksijen ve sıcaklık oranını bulduklarında kısa süreli olarak alev dili şeklinde yanarlar.
Yangında ilk kurtarılacaklar nelerdir?
Evrak Güvenliği: Binalarda yangında ilk kurtarılacak kıymetli ve önemli evrak için yeteri kadar kilitli çelik dolap ve kasa temin edilip anahtarları sorumlulara verilir. Bu dolap ve kasalara “YANGINDA İLK KURTARILACAKTIR” etiketi konulur.
Evin yarısında elektrik var yarısında yok neden?
Binanın ana girişindeki sigortalara bakılır. Çoğunlukla çok katlı binalarda zemin kat veya eksi katlarda enerji odası vardır. Orada daireye ait üzerinde daire numarası yazan şalter atmış olabilir. Müstakil evlerde ise binanın dışında elektrik sayacına yakın bir noktada şalter vardır.
Yangın söndürme aşamaları nelerdir?
Soğutarak Söndürme:
- Su ile Soğutma: Yanıcı maddeyi boğma ve yanıcı maddeden ısı alarak yangının söndürülmesinde en büyük etken olmaktadır.
- Yanıcı Maddeyi Dağıtma: Yanan maddenin dağıtılmasıyla yangın nedeni olan yüksek ısı bölünür, bölünen ısı düşer ve yangı yavaş yavaş söner.
Bir evde yangın nasıl çıkar?
Ateşte unutulan yemekler ve özellikle içi yağ dolu tavalar, sık sık temizlenmeyen aspiratör filtrelerinin hızlı ısınması sonucu alev alması, uyurken söndürülmeyen veya yine tam söndürülmeden çöpe atılan sigaralar, evde perdelere çok yakın yerlerde yakılan veya gece söndürülmeyen mumlar, evlerde çıkan yangınların ilk …
Yangında soğutma çalışması nasıl yapılır?
A- Su ile soğutma: Soğutarak söndürme prensipleri içinde en çok kullanılanıdır. Suyun elverişli fi ziksel ve kimyasal özelliği yanıcı maddeyi boğma (yanan cismin su içine atılması sonucu oksijeni azaltma) ve yanıcı maddeden ısı alarak yangının söndürülmesinde en büyük etken olmaktadır.