Din bir toplum için neden önemlidir?
Her şeyi var eden bir yüce kudretin mevcudiyetini kabul edip ona bağlanma insanı kuvvetlendirdiği gibi, dua, niyaz ve Allah’a sığınma insanı yüceltir. Din fertleri mukaddes duygu ve alışkanlıklarda birleştiren, toplumları yücelten ve geliştiren bir kurumdur.
Dinin toplum üzerindeki etkisi nedir?
Din toplum için yaşam biçimidir. Mensup olunan dinin kutsalları, ritüelleri, emir ve yasakları ilk etapta bireyi sonra da toplumu şekillendirmektedir. Bir arada yaşama güdüsüyle donatılmış insan için, ortak değerlere sahip olan diğer insanlarla birlikte yaşamak, güven duygusunu pekiştirir.
Din islam için neden önemlidir?
Allahu Teala, akıl ve irade bahşettiği insanlara, doğru ile yanlışı, iyi ile kötüyü seçme gücü vermiştir. Bir dine mensup olan insanlar, akıl ve iradelerini kullanarak iyi ya da kötünün tarafında olurlar. Din, insanın yaratıcısına karşı sorumlu olduğunu hatırlatır.
Herhangi bir değer belirleyerek bu değerin oluşumunda dinin etkisi nedir?
Din, ahlak, örf, adet, gelenek ve hukuk toplum düzenini sağlamada belirleyici olan unsurlardır. Din, ortaya koyduğu ölçülerle insanlar arası ilişkileri düzenler. Bunu yaparken bireyin ve toplumun değer yargılarını da şekillendirir. Bu yönüyle din, kişinin düşünce dünyasına ve pratik hayatına anlam ve değer katar.
Din nasıl bir toplumsal olgudur?
Sosyoloji açısından din toplumsal bir olgudur. Ancak sosyolojik açıdan herhangi bir dinin gerçeği temsil edip etmediği söz konusu değildir. Çünkü sosyoloji dinin varlığı yada yokluğu; değeri ya da mahiyeti ile değil; ait olduğu kültür ve toplumdaki etki ve sonuçlarıyla ilgilidir.
Dinin toplum üzerindeki etkisinin karşılıklı sistematik bir ilişkiden doğduğunu söyleyen düşünür kimdir?
Din sosyolojisi kavramını ilk defa Emile Durkheim 1899 yılında kullanılmıştır. Din sosyolojisi din ile toplum arasında gelişen ilişkileri ve bu ilişkilerden doğan sonuçları ele almaktadır.