İçindekiler
Depremden sonra alınabilecek önlemler nelerdir?
Sarsıntı geçtikten sonra elektrik, gaz ve su vanalarını kapatılmalı, soba ve ısıtıcılar söndürülmelidir. Diğer güvenlik önlemleri alınarak gerekli olan eşya ve malzemeler alınarak bina daha önce tespit edilen yoldan derhal terk edilip toplanma bölgesine gidilmelidir.
Depremden nasıl korunabiliriz?
Deprem Anında Panik Yapmayın
- Güvenli bir yere geçin ve diz üstüne çökün.
- Başınızı ve ensenizi koruyun.
- Nefes alış verişlerinizi düzenleyerek sakinleşmeye çalışın.
- Sağlam bir yere tutunun.
- Sarsıntı bitene kadar bulunduğunuz yerden ayrılmayın.
- Balkona çıkmayın, merdivenlere koşmayın.
- Balkon ya da pencereden atlamayın.
Deprem anında yüksek katta oturanlar ne yapmalı?
Üst katlarda isenız, *Asla merdivene çıkmayın, hatta daire kapınıza bile gitmeyin. Çünkü, binaların en zayıf yerleri merdivenleri. Binanız sağlam kalmasına ragmen,merdivenlerinizin yıkılma olasılığı var. *Asla balkona çıkmayın.
Depremde evde nerede saklanır?
DEPREM ANINDA EVDE NERELERE SAKLANMALIYIZ? *
- Sabitlenmemiş raf, dolap, pencere gibi eşyalardan uzak durulmalıdır.
- Varsa sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa yanına veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek hayat üçgeni oluşturulmalıdır.
Depremde kaçıncı katta daha güvenli?
S dalgası zemin kat kolonlarını keser, sonra birinci kat zemine göçer, s dalgası bu sefer birinci katı keser, böyle böyle binayı tek kat tek kat kese kese bitirir. Deprem ne kadar uzun sürerse o kadar katı keser. Bu yüzden üst katlar daha güvenlidir derler.
Deprem anında nasıl davranmalıyız kısa?
Sarsıntı geçene kadar bu pozisyonda beklenmelidir: Güvenli bir yer bulup diz üstü ÇÖK.Başını ve enseni koruyacak şekilde KAPAN.Düşmemek için sabit bir yere TUTUN. Merdivenlere ya da çıkışlara doğru koşulmamalıdır. Balkona çıkılmamalıdır. Balkonlardan ya da pencerelerden aşağıya atlanmamalıdır.
https://www.youtube.com/watch?v=ZaY8mAp7G0g