Denetçi olumlu görüş dışında bir görüş verirken bu durumları hangi kriterlere göre değerlendirir?

Olumlu görüş dışında bir görüş vermesi durumunda denetçi, Görüş bölümü için duruma göre “Sınırlı Olumlu Görüş”, “Olumsuz Görüş” veya “Görüş Vermekten Kaçınma” başlıklarından birini kullanır (Bkz.: A17-A19 paragrafları).

Denetçi raporunun başında hangisi bulunur?

Standart denetim raporunda dokuz unsur bulunur. Bunlar; Başlık, muhatap , giriş paragrafı , yönetimin sorumluluğu, denetçinin sorumluluğu, denetçinin görüşü, denetçinin imzası, rapor tarihi ve denetçinin adresidir.

Şartlı olumlu görüş bildiren denetçi raporu nedir?

Şartlı (sınırlı olumlu) denetim görüşü denetim kapsamının sınırlandırılması veya finansal raporlama standartlarına aykırı raporlama yapılması sonucunda verilen bir görüştür. Yanlışlığın önemlilik düzeyi finansal tablolar hakkında yapılacak olan görüşü etkileyen etmendir.

Sınırlandırılmış olumsuz görüş nedir?

Şartlı Görüş Bildirme (Sınırlandırılmış ) Denetçinin incelediği mali tablolar hakkında genel olarak olumlu görüş taşımasına karşın, bazı konularda görüşüne koşul koyması ve bunu açıklaması şeklidir.

Bağımsız denetçi raporunda kilit denetim konuları olarak açıklanabilecek konular nelerdir?

Denetçi raporunda “Kilit Denetim Konuları” başlığı altında yer alabilecek konulara örnek olarak aşağıdaki konular olabilir.;

  • Finansal araçların değerlemesi.
  • Şerefiye değer düşüklüğü
  • Yeni muhasebe standartlarının etkileri.
  • Stokların değerlemesi.
  • Gayrimenkul değerleme ve değer düşüklüğü
  • Yönetimin kontrolleri ihlal etmesi.

Kilit denetim konularına ilişkin açıklamalar hangi bağımsız denetim standardında yer almaktadır?

Bu Bağımsız Denetim Standardı (BDS), denetçinin raporunda kilit denetim konularını bildirmesine ilişkin sorumluluğunu düzenler. Ayrıca bu BDS’de; denetçi raporunda nelerin bildirileceğine ilişkin denetçinin yaptığı muhakeme ile bu türdeki bir bildirimin biçim ve içeriğinin ele alınması hedeflenmiştir.

Denetçi olumsuz rapor verirse ne olur?

Olumsuz görüş yazılan veya görüş verilmesinden kaçınılan durumlarda genel kurul, söz konusu finansal tablolara dayanarak, özellikle açıklanan kâr veya zarar ile doğrudan veya dolaylı bir şekilde ilgili olan bir karar alamayacaktır.