İçindekiler
Demokratik Anayasa özellikleri nelerdir?
Demokratik Anayasa, hukuk bilimi ile siyaset bilimi arasındaki bir konumdan söz alarak, anayasa yapım sürecinin sürdürülmesinin koşullarını, anayasa yapma yetkisini, anayasanın başlangıç bölümünü, federalizm ve bölgesel özerklik sorununu, temel hak ve özgürlüklerin özünü ve amacını, laiklik ve inanç özgürlüğünü, parti …
Demokratik sistemlerde anayasanın yeri nedir?
Anayasa yargısı aracılığıyla, demokratik yollarla seçilmiş olan yönetenlerin, demokrasi sınırlarında kalmaları sağlanabilmektedir. Ancak bu sayede, demokrasinin gereği olarak birey, iktidar karşısında korunabilecektir. İşte bu sorunun özet ifadesi, anayasa yargısının meşruluğu olarak ifade edilmektedir.
Demokratik Anayasa Yapım Yöntemleri Nelerdir?
Bunlar; hiyerarşik yöntem, organik yöntem ve sözleş- me yöntemidir. Hiyerarşik yöntemde anayasa yapımı, anayasanın, bir kişi, ku- rul ya da temsili olmayan bir meclisçe kabul edilmesi biçiminde gerçekleşir.
1982 Anayasası temel özellikleri nelerdir?
Kanunlar Anayasaya aykırı olamaz.
- Yasama yetkisi Türk Milleti adına TBMM’nindir ve bu yetki devredilemez.
- Yürütme yetkisi ise, aynı zamanda devletin başı olan Cumhurbaşkanı’na verilmiştir.
- Yargı yetkisi ise yine Türk Milleti adına bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılır.
Anayasa özellikleri nelerdir?
– Devletin temel kurumlarının işleyiş şekli anayasa ile belirlenmektedir, – Anayasa, yurttaşların temel hak ve özgürlüklerini korumaktadır. Yazılı anayasa olarak adlandırılan anayasada yer alan kurallar belirli bir belge içinde toplamıştır. Anayasal nitelikte olan tüm anayasalar yazılıdır.
Demokratik devlet anlayışı ne demektir?
[1] Tüm vatandaşların devlet karşısında eşit haklara sahip oldukları, yasama, yürütme ve yargı güçler ayrılığı ilkesine ve halka dayanan devlet modeli.
Anayasa yapımına halkın katılımı nasıl ve ne şekilde gerçekleştirilebilir?
* Anayasa yapım sürecine halk esas olarak iki biçimde, doğrudan ve dolaylı olarak katılır. Dolaylı katılımı ise, halkın anayasa yapım sürecine temsilciler aracılığıyla katılmasını ifade eder. Sonuçta ideal olan, bir anayasa yapım sürecinde halkın hem doğrudan, hem dolaylı katılım kanallarıyla sürece dâhil edilmesidir.