İçindekiler
Davanın durması ne demek?
Dava zamanaşımı süresinin durması, kanunda öngörülen bir kovuşturma engelinin bulunması halinde, bu engel ortadan kaldırılıncaya kadar zamanaşımı süresinin işlememesini ifade eder. Durma kararı, süresiz bir şekilde zamanaşımının olduğu yerde durması, işlememesi sonucunu doğurur.
Mahkemeden nasıl beraat edilir?
Ceza Muhakemesi Kanunu m. 223/2 hükmüne göre beraat kararı; 1) Yüklenen fiilin kanunda suç olarak tanımlanmamış olması, 2) Yük- lenen suçun sanık tarafından işlenmediğinin sabit olması, 3) Yüklenen suç açısından failin kast veya taksirinin bulunmaması, 4) Yüklenen su- çun sanık tarafından işlenmesine rağmen, olayda bir …
Hüküm adı verilen son karar türleri nelerdir?
Buna göre;
- Beraat,
- Ceza verilmesine yer olmadığına dair karar,
- Mahkumiyet,
- Güvenlik tedbirine hükmedilmesi,
- Davanın reddi ve düşmesi,
Dava zamanaşımını kesen sebepler nelerdir?
Dava zamanaşımı süresini kesen nedenler;
- Şüpheli veya sanıklardan birinin savcı huzurunda ifadesinin alınması veya sorguya çekilmesi,
- Şüpheli veya sanıklardan biri hakkında tutuklama kararının verilmesi,
- Suçla ilgili olarak iddianame düzenlenmesi,
- Sanıklardan bir kısmı hakkında da olsa, mahkûmiyet kararı verilmesi,
Beraat kararı istinafa gider mi?
Üst sınırı 500 günü geçmeyen adli para cezasını gerektiren suçlardan “beraat hükümleri” kesindir. Bu hükümler aleyhine istinaf yoluna başvurulamaz (CMK md. 272/3-b).
Karar hüküm türleri nelerdir?
Bu kararlar; Beraat Kararı, Ceza Verilmesine Yer Olmadığı Kararı, Düşme Kararı, Mahkumiyet Kararı, Davanın Reddi Kararı , Usule Yönelik Kararlar (Görevsizlik, Yetkisizlik, Birleştirme, Ayırma, Durma, Davanın Nakli Kararları), Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması Kararıdır.
Düşme kararı bir hüküm müdür?
Davanın Düşmesi Kararı Nedir? (CMK 223/7) Davanın düşmesi, 5721 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 223/8. maddesinde “Duruşmanın Sona Ermesi ve Hüküm” başlığı altında düzenlenmiştir. Davanın düşmesi, CMK 223/8. maddesinde bir hüküm (son karar) çeşidi olarak kabul edilmiştir.