Dava şartı noksanlığı ne demek?

Dava şartı noksanlığı, mahkemece, davanın esasına girilmesinden önce fark edilmemiş, taraflarca ileri sürülmemiş ve fakat hüküm anında bu noksanlık giderilmişse, başlangıçtaki dava şartı noksanlığından ötürü, dava usulden reddedilemez.” hükmünü içermektedir.

Dava şartı neler?

Mahkemenin bir davayı esastan inceleyip karara bağlayabilmesi için varlığı veya yokluğu gerekli şartların tümüne dava şartları denilir. Dava şartları olumlu ve olumsuz dava şartı şeklinde gerçekleşebilir. Örneğin mahkemenin görevli olması olumlu, aynı dava hakkında kesin hüküm bulunmaması olumsuz dava şartıdır.

Hangi konularda dava açılır?

Dava, bir hakkın talep edilmesi için açılır. Bu hakkın talebi bir kişiye kuruluşa yönelik olabilir. Dava yetkili ve görevli mahkemeye verilecek dilekçe ile açılması sağlanır. Mahkemenin yargılamayı yapabilmesi için gerekli harç ve gider avansının peşin olarak mahkeme veznesine ödenmesi gereklidir.

Tamamlanabilir dava Şartları Nelerdir?

Tamamlanabilir dava şartı ise mahkeme davaya hemen usulden reddetmeyip kuruma başvurması ve talebin reddi sonucunu getirmesi için davacıya süre verecektir. Tamamlanabilir dava şartı değil ise böyle bir süre vermeye gerek olmaksızın dava şartı yokluğu nedeniyle davanın usulden reddine karar verecektir.

Olumsuz mahkeme şartları nelerdir?

Yokluğu gerekli (kesin hüküm, derdestlik)şartlara ise olumsuz dava şartları denir. Bu şartlardan biri olmadan açılan dava da açılmış sayılır; Ancak mahkeme dava şartlarından birini olmadığını tespit edince, davanın esası hakkında inceleme yapamaz; davayı bu şartların yokluğu nedeniyle (usulden) reddetmekle yükümlüdür.

Olumlu mahkeme şartları nelerdir?

Davacının esası hakkında, inceleme yapabilmesi için varlığı gerekli (görevli, hukuki yarar gibi) hallere olumlu dava şartları denir. Yokluğu gerekli (kesin hüküm, derdestlik)şartlara ise olumsuz dava şartları denir.

Eda davası nedir örnek?

MADDE 105- (1) Eda davası yoluyla mahkemeden, davalının, bir şeyi vermeye veya yapmaya yahut yapmamaya mahkûm edilmesi talep edilir. Mesela bir para alacağının tahsili , taşınır davaları gibi.Sözleşmeye aykırılıktan kaynaklanan dava gibi. Manzara kapatmama davası gibi.

Dava şartı sonradan tamamlanabilir mi?

Taraflar da dava şartı noksanlığını her zaman ileri sürebilirler (HMK 115/1). Mahkeme, dava şartı noksanlığını tespit ederse davanın usulden reddine karar verir. Tamamlanabilir dava şartı değil ise böyle bir süre vermeye gerek olmaksızın dava şartı yokluğu nedeniyle davanın usulden reddine karar verecektir.