Birey merkezli grup nedir?

Birey merkezli terapinin temelinde bağımsız insan kavramı yatar. Ana varsayım, insanların kendilerini anlamaları, kendi sorunlarını çözme konusunda gerekli güce sahip oldukları, kendilerine yönelik büyük bir gelişim kapasitesi barındırdıkları ve herkesin temelde güvenilir kişiler olduğudur.

Congruence nedir psikoloji?

Uyum. Uyum (congruence) nedir? Terapistin uyumlu olması ilişkide profesyonel rolünün arkasına sığınmayarak herhangi bir maske takmamasıdır. Psikoloji bilimini bir zırh gibi kullanarak uzman sıfatıyla kendisini terapi sürecinde gizlememesidir.

Insancıl yaklaşım ne demek?

insancıl * yaklaşım çağdaş bir psikoloji akımıdır. bu ekol psikolojinin insan boyutu ve psikoloji teorisinin insan bağlamı ile ilgilidir. bu yaklaşıma göre her birey, insan olduğundan dolayı bir değere sahiptir ve bu değerler çerçevesinde incelenmelidir.

Terapötik ilişki ne demek?

Terapötik ilişki, günlük yaşamımızda kurduğumuz ilişkilerden farklı olarak danışan ve terapist arasında kurulan özel bir ilişkidir. Bu ilişki tarafların tutumlarının ve kişiliklerinin yadsınamaz bir biçimde etkili olduğu bir etkileşimi içeren kendine özgü, kapsamlı ve karmaşık bir süreç olarak karşımıza çıkar.

Birey merkezli bakım nedir?

Tanım: Bireyin tercihleri, değerleri ve gereksinimlerine saygı göstermeye dayalı şefkatli ve eşgüdümlü bakımın sağlanması amacıyla birey ya da yasal temsilcilerini denetimin kaynağı ve bakımın tam ortağı olarak kabul etmektir.

Transferans ve kontr Transferans nedir?

Kontr- transferans yani karşı aktarım ise danışmanın, danışana karşı bilinçdışından kaynaklanan duygusal tepkileri ve davranışları içermesidir. Danışmanlar, ne kadar profesyonel, farkındalık sahibi olsalar da bazen bilinçsiz şekilde bu durumu yaşayabilmektedirler.

Construct nedir psikoloji?

kendisi doğrudan gözlenemeyen, uyarıcı ve tepki arasında yer alan, yani ara değişken niteliğinde olan yapı ve kavramlar. Kurultular açıklama yapmada da kullanılır.

Rogerian tutum nedir?

Birey merkezli yaklaşımın temelini oluşturan en önemli kavram, danışanın kendini gerçekleştirme gücüne duyulan güvendir (Rogers, 1995). Bu görüşe göre özünde akılcı, sosyal, gelişmeye yönelik, gerçekçi olan insanın, savunmalardan arınık olması durumunda tepkileri olumlu, gelişmeye yönelik ve yapıcı olmaktadır.

Insancıl yaklaşım kavramları nelerdir?

İnsancıl (Hümanist) Kuram (Üçüncü Güç) – Carl Rogers & Abraham H. İnsancıl kuramcılar, insanın hayvanlar gibi basit yapılara sahip olmayan, karmaşık süreçleri kendi içinde barındıran bir varlık olduğunu düşünmektedir. Bu yaklaşımı ilk olarak ortaya atan Maslow’dur. Combs ve Rogers, önemli savunucularıdır.

Terapötik ilişki aşamaları nelerdir?

Terapötik ilişki çerçevesinin içeriğinde terapiye ait kurallar da yer alır. Terapinin başlangıç ve bitiş süresi belli olmalıdır. Danışan ne zaman gelip gideceğini, terapinin süresi hakkında bilgilendirilmelidir. Danışanla terapinin gerçekleşeceği ortamın düzeni ve göz teması kurulması da önemlidir.

Terapötik ilişkinin gereklilikleri nelerdir?

Terapötik ilişkisi iyileştiricidir. Danışanın koşulsuz kabulüne dayanarak kurulan bu ilişki karşılıklı pozitif tutum zemininde danışanın kendi kendine yetebiliyor olmasını hedefler. Empati terapide kurulan ilişkide danışanın nasıl hissettiğini ve düşündüğünü anlamak için gereklidir.

Hasta merkezli bakım modeli nedir?

Hasta merkezli hizmet,“hastaların bireysel tercihlerine, ihtiyaçlarına ve değerlerine saygı duyan ve bunları karşılamaya çalışan ve hastaların değerlerinin tüm klinik kararlarda yol gösterici olmasını temin eden yaklaşım”olarak tanımlanabilir.

Hasta merkezlilik ne demek?

Grol’e göre hasta merkezlilik, hekimin sorunun tıbbi olmayan yönleriyle de ilgili olması, kendisini sorumlu hissetmesidir. sağlık durumu ile ilgili sübjektif deneyimlerini de göz önüne aldığı süreci içermelidir.

Transferans ne demek tıp?

Transferans, danışan eğer geçmişinde sevgi, cinsellik, saldırganlık, anksiyete ve güceniklik gibi duyguları yoğun yaşamışsa bunları bugüne getirir, yeniden yaşatır ve bunları analiste yükler. Bunun çözümlenmesi kişinin kendini anlamasını sağlar.