İçindekiler
Bilinç kaybı neden olur?
Bu amaçla bilinç kaybının nedenleri ve belirtilerini şöyle sıralayabiliriz; beyin kanamaları, isteri nöbetleri, bayılma, zehirlenmeler, alkol koması, şeker koması, yüksek ateş, baş travmaları, epilepsi (sara) ve sinir sistemini bozan hastalıklardır.
Koma pozisyonu neden yapılır?
Koma pozisyonu; bilinci kapalı ama soluk alıp verebilen hastalara yada kazazedelere uygulanan ve hastanın kusması halinde soluk yolunun tıkanmamasını, kustuğunu yutmaması için uygulanan acil ilk yardım uygulamasıdır.
Yoğun Bakımda Hasta ne kadar tutulur?
Hastanelerimiz bünyesinde yer alan yoğun bakım ünitelerinde hastalar, son teknolojiye sahip cihazlarla 24 saat gözetim altında tutulur. Yoğun bakım ünitelerinde uzman hekimler, hemşireler ve hasta bakımından sorumlu sağlık profesyonelleri görev yapar.
Beyin koması kaç gün sürer?
Komanın genellikle dört haftadan uzun sürmediği söylenir, ancak koma sonrası tepkisizlik aylar veya yıllar sürebilir.
Bilincin kapalı olduğu nasıl anlaşılır?
Baş dönmesi, baygınlık, yere düşme. Bacaklarda uyuşma. Bilinçte bulanıklık. Yüzde solgunluk….Bilinç kapalı ise:
- Hasta/yaralının yaşam bulguları değerlendirilir (ABC),
- Hasta/yaralıya koma pozisyonu verilir,
- Yardım çağrılır (112),
- Sık sık solunum ve nabız kontrol edilir,
- Yardım gelinceye kadar yanında beklenir.
Hasta komaya girerse ne olur?
Komadaki bireyler, ağrılı uyaranlara, ışık ya da sese tepki veremezler. Kişiler, normal hayat döngüsünden yoksundur ve kişi kendi isteğiyle eylem başlatamaz. Komadaki bireye komatöz denir. Bilinç kaybının en ileri halidir.
Bilinci kapalı hastaya hangi pozisyon verilir?
Bilinci kapalı bütün hasta/yaralılarda solunum yolu kontrol edilmelidir. Çünkü dil geriye kayabilir ya da herhangi bir yabancı madde solunum yolunu tıkayabilir. Önce ağız içine gözle bakılır, eğer yabancı cisim var ise çıkarıldıktan sonra hastaya baş geri çene yukarı pozisyonu verilir.
Şok pozisyonu nedir hangi durumlarda ve nasıl uygulanır?
Bu pozisyon, şoka giren hasta veya yaralıda bacaklardaki kan akımını azaltıp beyin ve iç organlara kan akışını artırmak amacıyla kullanılır; ayrıca kanamalarda, senkop (bayılma) durumlarında, hasta şok pozisyonuna alınır. – Eller yıkanarak eldiven giyilir. – Hasta veya yaralının bilinç değerlendirmesi yapılır.