İçindekiler
Bebeğin kalbinde sorun olduğu nasıl anlaşılır?
Doğumsal Kalp Hastalığı Belirtileri Sık sık soluk alıp verme, zorlu solunum buna bağlı olarak morarma, çarpıntı, çabuk yorulma, göğüs ağrısı da başlıca belirtiler arasında sayılabilir. Tüm bunların toplamında ise gelişme bozukluğu ve bebeğin huzursuz olması belirtilere eklenebilir.
Çocuk Kardiyolojisi Kaç yaşına kadar?
Çocuk kardiyolojisi, anne karnında yer alan bebeğin kalbinden başlayarak 18 yaşındaki çocuklara kadar olan kişilerin kalp hastalıklarının tanı ve tedavisi ile ilgilenen bilim dalıdır. Hücrelerin farklılaşarak gelişmesi ile özel şeklini alan kalbin gelişimi, döllenmeyi izleyen iki ay içinde tamamlanır.
Çocuklarda kalp hastalığı olur mu?
Sanılanın aksine, kalp hastalığı sadece erişkinlerin hastalığı değildir. Çocuklarda da kalp hastalığı görülebilir. Bunların çoğunluğu doğuştan kalp hastalıklarıdır. Daha seyrek olarak akut eklem romatizması veya Kawasaki hastalığı gibi durumlardan sonra da kalp hastalığı edinilebilir.
Mor hastalığı nedir?
Fallot tetralojisi 4 ayrı kalp anomalisini birden içeren, sık görülen bir doğumsal kalp hastalığıdır. Bu anomaliler şunlardır: Ventriküler septal defekt (kalbin karıncıkları arasında delik). Kalbin iki karıncığı arasında geniş bir delik bulunmaktadır ve oksijenden fakir kan sağ karıncıktan sola geçmektedir.
Bebeğin kalp kontrolü ne zaman yapılır?
Pulse oksimetre testi, ideal olarak doğumdan ilk 24 saat geçtikten sonra ve yenidoğan taburcu edilmeden önce yapılmalıdır. Testi geçemeyen bebeklerde ekokardiyografi tetkiki ile kalbin görüntülenmesi şarttır.
Bebek neden kalp krizi geçirir?
İki yaş altındaki çocuklarda daha çok kalple ilgili yapısal bozukluklar karşımıza çıkıyor. Sonraki yaşlarda ritm bozuklukları, kalp kasının zayıfladığı veya kalınlaştığı durumlar ve genetik hastalıklar kalp krizine yol açıyor.
Çocuk Kardiyoloji nasıl muayene eder?
Çocuk Kardiyolojisi (Kalp Hastalıkları) Uzmanı tarafından yapılan muayene, çekilen kalp grafisi (elektrokardiyografi = EKG), kalp ultrasonu (ekokardiyografi = EKO) veya fetal EKO gibi tetkikler kalp hastalarının tanısı için çoğunlukla yeterlidir. Ancak bazı özel durumlarda daha ileri test ve tetkikler de gerekebilir.
Masum üfürüm kaç yaşında geçer?
Genellikle 2-7 yaş arası çocuklarda sıklıkla duyulmasına karşın her yaşta bulunabilir. Genellikle ateş, kansızlık ve heyecan gibi kalbin hızlı çalışmasına neden olan durumlarda üfürüm şiddeti artar. Bu nedenler ortadan kalktığında üfürüm azalır veya kaybolur.
Çocuklarda nefes darlığı neden kaynaklanır?
Çocuklarda nefes darlığına sebep olan bazı hastalıklar ise şunlardır; viral enfeksiyonlar, bakteriyel enfeksiyonlar, kistik fibroz gibi genetik bir durum, hava yolunun yiyecek veya herhangi bir küçük nesne gibi bir şey ile kapanması, sigara dumanına maruz kalma, zararlı gazlara maruz kalma, astım ve alerjiler.
Çocuklarda kalp krizi nasıl belli olur?
Özellikle soğuk terleme ile göğüste olan ağrılar kalp krizinin habercisi olabilir. Hiçbir nedeni yokken ani başlayan ve geçmeyen nefes darlığında kalp krizi düşünülmelidir. Göğüs ağrısıyla birlikte bulantı, kusma, mide ağrısı ve yanma yakınmaları da kalp krizine dikkat çekebilir.
Fallot tetralojisi tanısı nasıl konur?
Tanı genellikle muayene sırasında morarmanın fark edilmesi ve üfürüm duyulması ile konur. Kesin tanı çocuk kardiyoloji uzmanınca yapılan muayene ve ekokardiyografi ile konur. Ameliyat zamanına kadar mutlaka 2-3 ay arayla izleyerek, kansızlık yönünden ve bayılmalar için kontrolü şarttır.
Fallot tetralojisi kendiliğinden geçer mi?
FALLOT TETRALOJİSİ TEDAVİSİ Bu hastalıkta kendiliğinden düzelme veya açıklığın kapanması söz konusu olmadığından, cerrahi olarak düzeltme ameliyatına kesin gerek vardır. Ameliyat öncesi hastalara genellikle kalp kateterizasyonu uygulamak gerekir. Ülkemizde artık her yaşta bu hastalığın tedavisi mümkün olmaktadır.