Bağ dokusu nedir Histoloji?
Bağ dokusunun görevi vücuda ve organlara şekil vermek, onları desteklemek ve dokuların birbirine tutunmasını sağlamaktır. Bu yüzden, bağ doku tüm organlarda bulunur. Fibroblastlar/Fibrositler: İğ şekilli (fuziform) nükleus ve soluk boyanan sitoplazmaya sahiptirler.
Bağ doku ve epitel doku nedir?
Vücudun dış yüzeyini, vücut boşluklarını kaplayan dokuya epitel dokusu denir. Vücudu saran bu doku mikroorganizmalara karşı da bariyer görevi görür. Epitel dokusu kan damarları içermez. Epitel dokusu hücrelerinin altında bazal membran dediğimiz hücrenin üzerine oturduğu bağ dokusundan ayıran bir yapı bulunur.
Bağ dokusunun sebebi nelerdir?
Ağız ya da göz kuruluğu, görme problemleri ya da konjunktivit gibi göz enfeksiyonları Bağ dokusunun kesin sebebi bilinmemektir. Ancak genetik ve çevresel faktörler bağ dokusu hastalığına sebep olmakta ciddi rol oynar. Bağışıklık sisteminin kendi bağ dokusuna zarar verdiği durumlar (Otoimmün veya İltihabi Bağ Doku Hastalıkları)
Bağ dokusu ile ilgili bazı belirtiler vardır.?
Bağ dokusunu etkileyen 200’den fazla hastalık vardır. Sebepler ve özel belirtileri farklı türlere göre çeşitlilik gösterir. Bağ dokular iki proteinden oluşur: kolajen ve elastin.
Bağ doku hastalığı nasıl teşhis edilir?
Bağ doku hastalıkları nasıl teşhis edilir? Doktor basit bir fiziksel muayene ile bağ doku hastalığını tespit edebilir. Çoğunlukla kan testi, röntgen muayenesi ve diğer testler bağ doku hastalığı teşhisinde yardımcı olabilir. Bağ doku hastalığı için belirli bir tedavi türü yoktur.
Hangi organların destek dokusundan oluşur?
Genellikle kolojenden oluşan lifler tendonkırı, aponevrozları, organ kapsüllerini ve merkezi sinir sistemlerini saran zarları meydana getirmektedir. Bazı organların iç yapısındaki trabekülleri ve duvarları meydana getirerek, organların destek dokusunun en sağlam bileşenini ortaya çıkarır.