İçindekiler
Bağ dokusu hastalığı nelerdir?
SLE, Romatoid artrit, Sjögren sendromu, Antifosfolipid sendromu, Sistemik skleroz, Mikst bağ doku hastalığı, Relapsing polikondrit, İnflamatuar kas hastalıkları, çakışma sendromları gibi hastalıkların hepsi bağ dokusu hastalıkları olarak değerlendirilmektedir.
Bağ dokusu hastalığı tedavi edilmezse ne olur?
Tedavi edilmezse eklemlerde kalıcı şekil bozuklukları ve hareket kaybı gelişebilir. Daha nadir olarak akciğer gibi iç organlarda da tutulum görülebilir. Hastalığın tedavisinde erken tanı çok önemlidir.
Bağ dokusu ne demek?
Bağ doku, hücrelerarası boşlukları doldurur, hücreleri birbirlerine bağlar, enfeksiyonlara karşı koruma sağlar ve hasarlanmaları durumunda onarılmalarını gerçekleştirir. Bağ doku, hücrelerarası madde (interselüler madde, zemin maddesi, matriks), bağ dokusu hücreleri ve fibrillerden oluşur.
Kollajen doku hastalığı ne demek?
Kollajen doku hastalıkları, inflamatuvar bozukluğa bağlı olarak gelişen multisistem, heterojen bir hastalık grubudur. Kol- lajen doku hastalıklarında solunum sisteminin tutulumu oldukça yaygındır ve akciğerin tüm elementleri etkilenebilir.
Miks bağ dokusu hastalığı belirtileri nedir?
Hastalığın belirtileri çok çeşitli olmakla birlikte en sık; el eklemleri ön planda olmak üzere eklemlerde ağrılı şişlikler, ellerde yumuşak puffy (pufidik) şişlik, kas ağrıları ve kas güçsüzlüğü, soğuk veya stresle parmaklarda gelişen beyaz, mor ve tekrar kızarıklığın olduğu ağrılı durum (Raynaud fenomeni) ve genel …
Bağ doku hastalığı tehlikeli midir?
İltihabi Bağ Doku Hastalıkları sistemik yani pek çok organ sistemini etkileme ihtimali olan hastalıklardır ve bu nedenle rutin muayenelerle bu açıdan takip edilmeleri gerekir. Özellikle böbrek, akciğer, damarlar, cilt, gözler bu tür etkilenmeler açısından dikkatle izlenmelidir.
Bağ dokuda neler bulunur?
Bağ doku; mezenşimal kökenli, dokulararası alanları dolduran en temel dokulardandır. Epitel dokusunun hemen altında bulunur. Bağ doku, hücrelerarası madde (interselüler madde, zemin maddesi, matriks), bağ dokusu hücreleri ve fibrillerden oluşur.
Kas gevşekliği ne demek?
İlerleyici kas zayıflığı, kas kısalıkları, kontraktürlerin oluşturduğu deformiteler(şekil bozuklukları) sonucu oluşan fonksiyon ve aktivitelerde yetersizlik yaratan hastalık grubunun genel adıdır.
Bağ dokusu nerede bulunur?
Deride (dermis), tendo ve ligamentlerde, organ kapsüllerinde, fibröz kıkırdakta, kemik ve dişlerde (dentin katmanında) bulunur. membranlarda ve kan yapan organların (kırmızı kemikiliği, dalak, lenf düğümleri, lenf follikülleri) çatısını oluşturan retiküler bağ dokularında rastlanır.