Atık yağ nasıl geri dönüştürülür?

Pet şişe gibi bir kapta sakladığımız atık yağı mahallemizdeki geri dönüşüm noktasına ağzı kapalı olarak bırakmamız yeterli. Bazı belediyeler atık yağı evinizden almak konusunda da destek verebiliyor. Toplanan bitkisel atık yağlar geri dönüşümle biyoenerji için kaynak haline geliyor.

Atık yağları neden geri dönüştürmeliyiz?

Türkiye’de yılda ortalama 15 litre yağ tüketen bir kişi, 3 litre kadar atık yağ üretiyor. Bir yıl içerisinde üretilen bu 3 litrelik atık yağ çok gözükmese de, çevreye verdiği zarar oldukça büyük. Bu yüzden bitkisel atık yağlarımızı çöpe atmak, lavaboya ya da toprağa dökmekten ziyade geri dönüştürmeliyiz.

Bitkisel yağların uygun olmayan şekillerde yok edilmesinin doğaya verdiği zararlar nelerdir?

Bitkisel atık yağların kalorileri çok yüksektir. Bu atık yağlar kanalizasyona döküldüğü zaman su yüzeyini kaplar ve bu su sistemine zarar verir, güneş ışığını engeller ve havadan suya oksijen transferini önler. Zamanla suda bozunarak sudaki oksijenin tükenmesini hızlandırır.

Kullanılmış yağ nereye dökülür?

Yağı asla lavaboya dökmeyin. Özellikle sıcak olan yağı asla dökmeyin. Eğer şişe bulamazsanız bir teneke ya da bir kaba koyup dondurucuda dondurduktan sonra çöpe atabilirsiniz. Eğer atık olarak geri dönüştürülmesi istiyorsanız belediyelerin belirlemiş oldukları atık noktalarına götürebilirsiniz.

Atık kızartma yağları ne yapılmalı?

1 litre atık yağ, 1 milyon litre içme suyunu kirletir. Atık yağlarınızı lavaboya, çöpe, suya ve toprağa dökmeyin! Kullanılmış kızartma yağları, elektrik üretiminde veya biyodizel üretiminde kullanılarak geri kazanılabilir. Ülkemizde her yıl yaklaşık 1,5 milyon ton bitkisel yağ, gıda amaçlı olarak tüketilmektedir.

Atık yağ litresi ne kadar?

Sonrasında bu atık yağlar merdiven altı üretim yapan firmalara satılıyor. İddia o ki, bu firmalar atık yağın litresine 5 TL civarında para ödüyor. Merdiven altı firmalar atık yağları işlemden geçirip ham ayçiçek yağına karıştırıyor. Böylece çok ucuz bir maliyetle ellerindeki ham yağ miktarını arttırıyorlar.

Atık yağ geri dönüştürülebilir mi?

Ülkemizde bitkisel atık yağlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen çevre lisansına sahip tesisler tarafından geri dönüştürülebilmektedir. Bu sayede yalnızca biyodizel gibi yakıt olarak değil sabun ve kimya sanayiinde kullanılacak hammadde gibi şekillere dönüştürülebilmektedir.

Bitkisel Yağların Zararları Nelerdir?

Bu yağlar kolayca oksitleniyor ve vücuttaki antioksidanları azaltarak iltihaplara ve hücrelerde mutasyona yol açıyor. Bitkisel yağlar ayrıca yüksek seviyede zehirli olan trans yağ içerir. Trans yağ kalp rahatsızlıklarına, kansere, diyabete ve obeziteye yol açıyor.

Atık yağlar nereye gidiyor?

Atık bitkisel yağlar su yüzeyini kaplayarak havadan suya oksijen transferini önlemektedirler. Atık yağlar zamanla suda bozunarak suda bulunan oksijeni de tüketirler. Atık bitkisel yağlar ekotoksik özelliklerinden dolayı çevreyle uyumlu olarak yönetilmesi gereken atıklar arasında yer almaktadır.

Atık yağları kim topluyor?

Atık yağları sadece Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından toplama lisansına sahip olan firmalar toplayabilir.