Aspir bitkisinden ne yapılır?

Mısır’da, aspir tohumları öğütülüp susamla karıştırılarak tüketilmektedir. Hindistan, Pakistan ve Burma’da, genç yapraklar ve genç aspir fidecikleri, yeşil salata yapımında kullanılmakta, haşlanarak yenmekte veya sebze yemeği olarak pilavla tüketilmektedir.

Aspur nerede yetişir?

Ülkemizde en fazla aspir üretimi, İç Anadolu Bölgesi’nde yapılmakta olup il bazında ise Ankara, Şanlıurfa ve Eskişehir’de ilk sıralarda yer almaktadır. Aspir üretimi yapılan diğer iller ise, Konya, Kırıkkale, Aksaray, Muş, Kayseri, Yozgat, Amasya, Afyon ve Karaman olarak sıralanıyor.

Aspir nasıl biçilir?

Aspir, yazlık bir bitkidir ve bu sebeple baharda ekilir. Ancak, kışları fazla soğuk olmayan, ılıman bölgelerde kışlık olarak da ekimi yapılabilir. Çukurova’da Kasım ayında, Şanlıurfa”da ise Aralık başında ekilebilir. Fide döneminde, diğer bitkilere göre soğuğa daha dayanıklı olduğu için biraz daha erken ekilebilir.

Aspir kilo fiyatı ne kadar?

Aspir Çiçeği 1 kg Fiyatı 590,00 TL.

Aspir tohumu nerede kullanılır?

– Aspir tohumu yemeklik yağ yapımında kullanılmaktadır. – Aspir tohumundan biodizel yapımında kullanılabilmektedir. – Aspir tohumunun kuraklığa dayanıklı olan tipleri bulunur. – Aspir tohumunun kışlık ve yazlık olmak üzere arklı formları bulunmaktadır.

Safran ve aspir aynı şey mi?

Aspir aynı safran gibi liflerden oluşan rengi safrana çok benzeyen bir üründür. Aralarındaki en büyük fark ise aspir, turuncuya hatta sarıya çalan liflere sahipken safranın sadece kırmızı renkli liflerden oluşmasıdır.

Aspur tohumu nerede yetişir?

Ülkemizde en çok Van Gölü kıyı bölgelerinde yetiştirilir. Bunun yanı sıra Urfa, Diyarbakır, Zonguldak, Muğla, Siirt, Aydın, Hatay, Bitlis ve Adıyaman illerinde ekilir. Esas olarak tropikal iklimlerde yetişen Aspur bitkisi farklı iklimlere de uyum sağlayabilme özelliğine sahiptir.

Aspir çiçeği nasıl toplanır?

Olgunlaşan aspir çiçeğinin taç yaprakları kuruyup, geniş yaprakları koyulaştıktan ve taneleri beyazlaştıktan sonra biçerdöverle toplanması gerekir. Aspir çiçeği elle toplanacağı zaman ise çiçekleri solmaya başladıktan sonra toplanır ve çiçek kısımları güneş almayan bir ortamda kurutulur.

Aspir tohumu kac tl?

Ticari kredi kartlarına 9 aya varan taksit fırsatı!

Taksit Tutarı Toplam Tutar
3 15,45 TL 46,35 TL
6 7,73 TL 46,35 TL
9 5,15 TL 46,35 TL

Aspir tohumu nasıl kullanılır?

Tohum formunda değil de yağ formunda tüketimi uygun olmaktadır. Aspir tohumundan elde edilen yağın içilerek olan kullanımı; 1 su bardağı yarısına kadar ılık su doldurulur ve yarım su bardağı suyun içine 1 tatlı kaşığı aspir yağının konularak içilir.

Aspir ne dir?

Yalancı safran olarak da adlandırılan Aspir, insanların yetiştirmiş olduğu en eski bitkilerden biridir. Aspir bitkisi, genelde preslenme yöntemiyle bitkisel yağ elde edilerek kullanılır. Aspir yağı, Hindistan ve birçok ülkede zeytinyağı ve ayçiçek yağına alternatif olarak yemeklerde yaygın şekilde kullanılmaktadır.

Aspir nedir ne işe yarar?

Güzel görüntüsü nedeniyle bir süs bitkisi olan Aspir bitkisi, tohumlarından elde edilen yağın farklı alanlarda kullanımı nedeniyle adından söz ettirmektedir. Bu bitkiden elde edilen maddeler; ilaçlarda, yemeklik yağ olarak, kozmetik ürünlerde ve boya maddesi olarak kullanılmaktadır.

1 dönüme kaç kg aspir ekilir?

Tohumluk Miktarı ve Ekim Derinliği:Sıra arasının 15-20 cm olduğu durumlarda, dekara 4-6 kg tohumluk kullanılmalıdır. Bu durumda, tohumun iriliğine göre (1000 tane ağırlığı), dekarda 100.000-120.000 arası bitki (ortalama 100.000 bitki) bulunacak ve sıra üzeri mesafesi de 5 cm olacaktır.