Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi ne tür sözleşme?
Dava tarihi itibariyle yürürlükte bulunan BK’nın 355. (TBK’nın 470. vd.) maddelerinde düzenlenen eser sözleşmesinin bir türü olan “arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi”, iş sahibinin bir arsanın muayyen bir payının bedel olarak devri veya devri taahhüdü karşılığında, yüklenicinin bir inşa (yapı) eseri meydana …
Müteahhit yaptığı binadan kaç yıl sorumlu?
Müteahhidin gizli ayıptan doğan sorumluluğunda zamanaşımı süresi, inşaat sözleşmesinin konusu taşınır bir yapı olması halinde teslimden itibaren iki yıl, taşınmaz ise 5 yıl olarak düzenlenmiş olup ayıbın ortaya çıkmasında müteahhidin ağır kusuru var ise bu süre 20 yıl olarak belirlenmiştir.
Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi eser sözleşmesi midir?
Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi, iş görme sözleşmelerinden eser sözleşmesi niteliğini taşımakla birlikte, tipik bir eser sözleşmesi değildir. Çünkü eser sözleşmesinde olduğu gibi yüklenicinin yaptığı işe karşılık arsa sahibi ücret değil, belli arsa paylarının devrini üstlenmektedir.
Kat karşılığı inşaat sözleşmesi feshi nasıl yapılır?
İnşaat sözleşmeleri tarafların anlaşması veya mahkeme kararı ile feshedilir. Arsa sahibi ile müteahhit karşılıklı anlaşarak kat karşılığı sözleşmesini feshedebilirler. Bunun dışında sözleşmenin feshine mahkeme tarafından karar verilir. Kat karşılığı inşaat sözleşmesinin feshi geriye etkili veya ileriye etkili olabilir.
Kat karşılığı inşaat sözleşmesinin bütünüyle geçerli olabilmesi için nerede ve ne şekilde yapılması gerekir?
İşte bu nedenle, kat karşılığı inşaat sözleşmelerinin noterde resmi düzenleme şeklinde yapılması zorunludur. Noterde yapılan sözleşme, tarafların notere birleşen rızalarını beyan etmeleri ve bu beyanların noter tarafından bir sözleşme şeklinde düzenlenmesidir.
Kat karşılığı inşaat sözleşmesi hangi mahkeme?
Kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde ortaya çıkan uyuşmazlıklara bakmakla yetkili olan mahkeme asliye hukuk mahkemeleridir. Ancak sözleşmenin her iki tarafı da tacir sıfatına sahipse uyuşmazlık ticari bir nitelik kazanacağından dolayı asliye ticaret mahkemeleri bakmakla görevli hale gelir.
Iskan ruhsatını almayan müteahhide karşı ne yapılabilir?
Yapıya iskan alma sorumluluğu müteahhit kişi veya firmada oluyor. Yüklenici, sözleşmeye uygun olarak binayı iskan izni alınmış şekilde tamamlamadığı sürece, iş bedeli olarak kararlaştırılan arsa tapusunu istemeye haklı kabul edilemiyor. İskan almayan müteahhide karşı Sulh Hukuk Mahkemelerine dava açılabiliyor.
Yapı denetim firması kaç yıl sorumludur?
Yapı denetim kuruluşları, ortaya çıkan yapı hasarından dolayı yapı sahibi ve ilgili yönetime karşı sorumludur. Bu sorumluluğun süresi; yapı kullanma izninin alındığı tarihten başlayarak, yapının taşıyıcı sisteminden dolayı onbeş yıl, taşıyıcı olmayan öbür kısımlarından dolayı ise iki yıldır.