İçindekiler
Amacına göre araştırma türleri nelerdir?
Amaçlarına göre araştırmalar keşfedici, betimleyici ya da açıklayıcı araştırmalar olarak sınıflandırılır. Odaklandıkları zamana göre araştırmalar kesitsel ve boylamsal araştırmalar olmak üzere ikiye ayrılır.
Projektif araştırma teknikleri neler?
Kişiliğin değerlendirilmesinde kullanılan “projektif teknikler” açık seçik olmayan uyarıcılara karşı bireylerin gösterdiği kişisel ve sübjektif tepkilere dayanan yöntemlerdir. “Projektif” kelimesi “yansıtma” anlamına gelmektedir.
Nitel araştırma modelleri nelerdir?
Nitel araştırmalarda genellikle gözlem, yapılandırılmış veya yarı yapılandırılmış görüşme, odak grup görüşmesi, söylev ve metin analizi gibi veri toplama yöntemleri kullanılmaktadır.
Temel araştırma türleri nelerdir?
Örnek olay araştırmaları, özel durum araştırmaları, aksiyon (eylem) araştırması, etnoğrafik araştırma, gelişimci araştırma, fenomenografik araştırma, deneysel araştırma, tarihsel araştırma ve gömülü teori araştırma çeşitleri vardır.
Bilimsel araştırmada araştırma modeli ve türleri nelerdir?
Bilimsel araştırmanın düzeyi yani araştırmanın sınırı ve özelliği, temel araştırma ve uygulamalı araştırma olarak ikiye ayrılır. Araştırmanın yöntemine göre nicel, nitel ya da karma araştırma yöntemi kullanılır. Bilimsel araştırmanın amacına göre, betimsel, ilişkisel ve keşfedici araştırma türü kullanılır.
Projektif araştırma nelerdir?
Projektif değerlendirmelerde, objektif test ve değerlendirmelerin aksine, kişinin herhangi bir konuda doğrudan fikirlerini sormak ya da araştırmak yerine, ona belirsiz bir takım “uyaranlar” verilir. Uyaran olarak adlandırılan bazen bir resim, bazen bir çizimdir.
Projektif testleri nedir?
Projektif Testler
- Çocuklar İçin Algı Testi – CAT. 3-10 yaş arasındaki çocuklara uygulanır.
- Tematik Algı Testi – TAT. 9-10 yaştan itibaren yetişkinlere de uygulanır.
- Rorschach Testi. Çocuk, genç ve yetişkinlere uygulanır.
- Louisa Düss Psikanalitik Hikâyeler Testi.
- Aile Çiz Testi.
- Goodenough Harris Adam Çizme Testi.