Aile ve din nedir?

Baba hâkimiyetine dayanan, onun çocuk ve yakınlarını içine alan aileye ataerkil (pederşâhî-patriarcal), anne hâkimiyetine dayanan, onun çocuk ve yakınlarının teşkil ettiği aileye de anaerkil (mâderşâhî-matriarcal) aile denir.

Dinimizin aileye verdiği önem nedir?

İslam dininin aileye verdiği önem, son derece yüksektir. Çünkü aile; toplumun en küçük yapı taşı olup çocukların eğitiminin başladığı ilk yerdir. Ailenin büyükleri yani anne ve baba, çocuk için modeldir. Yani büyükler ne yaparsa küçükler de onları taklit ederler.

Islam toplumlarında ailenin görevleri nelerdir?

sorumlulukları ise öncelikle çocukları güzel ahlakla ve terbiyeyle yetiştirmeye gayret etmek, çocuklara ikramda bulunmak (Nevevi, 1990), İslam’ı öğretmek ve küçük yaşlardan itibaren ibadetleri yapmalarını teşvik etmek (Nevevi, 1990) onlara adaletle (Nisa, 4/127) sabırla ve şefkatle muamele etmek, iyilik ve ihsanda …

Aile kavramı nasıl olmalı?

Bir aile olmasalar bile bir evi paylaşabilmek için insanlar arasında sevgi, güven, paylaşım ve işbirliği gibi temel değerler olmalıdır. İyi bir aile olmak demek; aile üyelerinin temel fiziksel, duygusal ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanması, mutlu ve huzurlu bir ortamda sağlıklı ilişkilerin yaşanmasıdır.

Dinin toplum üzerindeki etkileri nelerdir?

Din toplum için yaşam biçimidir. Mensup olunan dinin kutsalları, ritüelleri, emir ve yasakları ilk etapta bireyi sonra da toplumu şekillendirmektedir. Bir arada yaşama güdüsüyle donatılmış insan için, ortak değerlere sahip olan diğer insanlarla birlikte yaşamak, güven duygusunu pekiştirir.

Din ile kültür arasında nasıl bir ilişki vardır?

Din ile kültür arasında karşılıklı ilişki söz konusudur. Yani din bir taraftan içinde doğduğu kültürü kendi esasları doğrultusunda dizayn etmekte, diğer taraftan kültürün değer ve imkânlarına göre kendisine yaşam ve uygulama alanı bulmaktadır.

Islamin Kulturumuz uzerindeki etkileri nelerdir?

➜ İnsanlar hoşgörülü, misafirperver ve yardımsever olmuşlardır. ➜ İnsanlar dinin kurallarına göre hareket ederek ahlak kurallarını dikkate almıştır. ➜ Mutlu toplumlar oluşmuştur. ➜ Allah’ın hoşnutluğu kazanıldığı için kavimler devam etmiştir.