İçindekiler
- 1 Aile mahkemesi hangi mahkemeye bağlı?
- 2 Aile mahkemesi değişik is nedir?
- 3 9 aile mahkemesi hangi davalara bakar?
- 4 Türkiye’deki aile mahkemeleri hangi mahkeme sınıflandırmaları içinde yer alır?
- 5 Tedbir kararı kimlere verilir?
- 6 Önleyici tedbir kararı kime verilir?
- 7 Asliye mahkemesi hangi davalara bakar?
Aile mahkemesi hangi mahkemeye bağlı?
Kanuna göre, kural olarak her yargı çevresinde (adliyede) yeteri kadar aile mahkemesi kurulmalıdır. Ancak, aile mahkemesinin kurulamadığı yargı çevrelerinde (adliyelerde) genel mahkeme olan asliye hukuk mahkemesi, aile mahkemesi sıfatıyla yargılama yapacaktır.
Aile mahkemesi değişik is nedir?
Mahkemelerin esasına girmediği ancak hakim kararı gerektiren işlemlerle ilgili verdikleri kararların ortak adıdır. Değişik iş dosyalarında genellikle sadece dosya üzerinden inceleme yapılır ve duruşma icra edilmeksizin karar verilir.
Aile tedbir kararı nedir?
Fiziksel, cinsel, psikolojik veya sözlü (hakaret, tehdit gibi) ekonomik olarak zarar görmesine neden olacak tutum ve davranışa maruz bırakılan veya anılan davranışlara maruz bırakılma ihtimali yüksek olan kişilerin talep etme hakkı bulunmaktadır. Evden uzaklaştırma kararı, Aile Mahkemeleri tarafından verilmektedir.
9 aile mahkemesi hangi davalara bakar?
Nişanın bozulması sonucunda açılan davalar, Evlat edinme ve evlatlık ilişkisinin sonlandırılması davası, Terk ihtarı, Vesayet davaları aile mahkemelerinin görev alanına giren davalardır.
Türkiye’deki aile mahkemeleri hangi mahkeme sınıflandırmaları içinde yer alır?
Aile mahkemeleri, asliye mahkemeleri derecesinde olan, aile hukukundan doğan dava ve işlerin bakıldığı özel mahkemeler olarak kurulmuştur.
Aile mahkemesine nasıl dava açılır?
Çoğu dava davalının yerleşim yerinin bulunduğu aile mahkemesine açılmakla birlikte aile mahkemesinin bulunmadığı il ve ilçelerde bu görevi asliye hukuk mahkemeleri üstlenmektedir. Aile mahkemesine dava açmak için hazırladığınız dava dilekçesinin mahkemeye sunulması gerekmektedir.
Tedbir kararı kimlere verilir?
Koruyucu tedbirleri, kanun gereği hakim veya mülki amir (o yerin kaymakam veya valisi) alabilmektedir. Önleyici tedbir kararları ise ancak hakim tarafından verilebilir. Evden uzaklaştırma kararı da önleyici bir tedbir kararı olduğu için ancak hakim tarafından verilebilecektir.
Önleyici tedbir kararı kime verilir?
Tedbir Kararının Verilmesi Tedbir kararı, ilgilinin talebi, Bakanlık veya kolluk görevlileri ya da Cumhuriyet savcısının başvurusu üzerine verilir. Tedbir kararları en çabuk ve en kolay ulaşılabilecek yer hakiminden, mülki amirden ya da kolluk biriminden talep edilebilir.
2 Aile Mahkemesi neye bakar?
Aile Mahkemelerinin Görevleri ve Baktığı Davalar – Boşanma davalarına ve evliliği konu edinen davalara bakar. – Evlenmenin butlanı ya da iptali davalarına bakar. – Boşanma davasıyla birlikte veya boşanmadan sonra açılan her türlü maddi ve manevi tazminat davalarıyla ilgilenir.
Asliye mahkemesi hangi davalara bakar?
Asliye hukuk mahkemesi malvarlığı ve şahıs varlığına ilişkin davalara bakar. Özellikle saymak gerekirse asliye hukuk mahkemesinin baktığı dava çeşitlerinden bazıları şunlardır; Tazminat davası Vasiyetname ve miras sözleşmesinin iptali davası