AFP testi ne icin yapilir?
Alfa-fetoprotein (AFP) gelişmekte olan bir fetüsün karaciğerinde üretilen bir proteindir. Bir bebeğin gelişimi sırasında, bazı AFP plasentadan ve annenin kanından geçer. Bir AFP testi hamileliğin ikinci trimesterinde hamile kadınlarda AFP düzeyini ölçer.
AFP yuksek cikarsa ne olur?
Ancak bu kişilerin kanında alfa fetoprotein seviyesinin yüksek olması kişide, testis, yumurtalık, karaciğer, mide, pankreas, lenfoma, Hodgkin lenfoma ya da böbrek hücresi kanserlerinin varlığını işaret edebilir. Gebelik dışında AFP yüksekliği, siroz, hepatit ya da beyin tümörlerinin göstergesi de olabilir.
Amniyosentez ne ise yarar?
Fetal akciğer olgunluğu testi için yapılan amniyosentez, bebeğin akciğerlerinin doğum sonrası döneme adaptasyon sağlayabilecek olgunluğa erişip erişmediğinin araştırılması için yapılır. Bu amaçla yapılan amniyosentez işlemleri genellikle gebeliğin 32-39. haftaları arasında uygulanır.
Gebelikte AFP testi nasıl yapılır?
AFP testi, gebeliğin 14 ila 22. haftalarında anne adayları için uygulanan rutin bir takip testidir. Bu test, 16 ila 18. haftalarda daha doğru sonuçlar verir. Ancak, bu test gebe olmayan yetişkinler için de yapılabilir. Gebe olmayan kişilerde AFP seviyesinin yüksek olması bir çeşit karaciğer hastalığı olduğunu gösterir.
Nitekim AFP testinde pozitif sonuçlar verebilir?
Karaciğer zedelendiği ve rejenere olduğu zaman AFP geçici olarak yükselebilmektedir. Çeşitli rahatsızlıklarda orta derecede artışlar görülebilmektedir. Bu nedenle AFP testi yalancı pozitif sonuçlar verebilir. Ayrıca, her kanser AFP üretmeyeceğinden AFP normal olsa bile kişide yine de kanser mevcut olabilmektedir.
Hangi tümörlerde AFP üretilebilir?
Hepatit ve siroz gibi kronik karaciğer hastalıklarında AFP uzun süre yüksek düzeylerde kalabilir. Bazı tümörler çok yüksek konsantrasyonlarda AFP üretebilir. Bu özellik AFP testinin bir tümör belirteci olarak kullanılmasını sağlar.