Mahkemelerde yetki ve görev nedir?

Hangi davalara genel görevli mahkemede ve hangilerine özel görevli mahkemelerde bakılacağı hususuna görev, bunu düzenleyen kurallara da görev kuralları denir. Yetki ise, davaya hangi yerdeki görevli hukuk mahkemesi tarafından bakılacağını belirtir.

Asliye hukuk ne demektir?

(ﺍﺻﻠﻴّﻪ) i. (Ar. aṣlі’den aṣliyye) hukuk. İdârî mahkemelerle sulh mahkemelerinin dışında kalan, cezâ, hukuk ve ticâret dâvâlarına bakan mahkemelere verilen isim: “Asliye hukuk mahkemesi.” “Asliye cezâ mahkemesi.” “Asliye hâkimi.”

5 sulh ceza mahkemesi hangi davalara bakar?

Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na göre sulh hukuk mahkemesinin görevli olduğu davalar şu şekildedir; Kira sözleşmesine dayanan davalarda görevli mahkeme sulh hukuk mahkemesidir. Taşınır ve taşınmaz mal veya hakkın paylaştırılmasına ve ortaklığın giderilmesine ilişkin davalarda görevli mahkeme sulh hukuk mahkemesidir.

5 asliye mahkemesi hangi davalara bakar?

5- Asliye Hukuk Mahkemeleri: 1000 TL üzeri alacak davalarına bakar. Aynı zamanda maddi manevi tazminat davalarına, haksız işgal davalarına, boşanma davalarına, analık babalık davalarına bakar. Kısaca mal varlığı ve şahıs varlığı hakkında davalara bakmaktadır.

Mahkemede yetki ne demek?

Yetki bir dava ya da işte belirli bir devlet ülkesinde bulunan hangi yerdeki görevli ilk derece mahkemesi aracılığıyla bakılacağını belirleyen kurallara denir. Anayasa’nın 142. Maddesi uyarınca mahkemelerin yetkisinin de kanunla belirlenmesi gerekir.

Mahkeme yetki nedir?

Yetki ise, bir davaya hangi yerde bulunan hukuk mahkemesinin bakabileceğini düzenlemektedir. Esas itibariyle mahkemelerin yetkisi kesin yetkili mahkemeler ve kesin yetkili olmayan mahkemeler olarak ikiye ayrılabilir.

1 asliye ceza mahkemesi hangi davalara bakar?

10 yıl veya daha az hapis cezası gerektiren dava ve işlere asliye ceza mahkemesi bakmakla görevlidir. 10 yıldan fazla hapis cezası gerektiren dava ve işlere de ağır ceza mahkemesi bakmakla görevlidir.

Sulh ceza mahkemesi hangi davalara bakar?

Sulh ceza hakimliği, diğer bir deyişle sulh ceza mahkemesi, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre yapılan bazı soruşturma işlemleri ile bu işlemlere yapılan itirazlar ve idari nitelikte bazı işlemlere (Örn, idari para cezasına itiraz) itirazları inceleyen bir hakimlik/mahkeme olarak görev yapmaktadır.