Hiperkalsemi tedavisinde ne kullanılır?

Kalsiyumu 12-14 mg/dL arasında bireylerin acil tedavisi gerekmezken, kalsiyum>14 mg/dL veya semptomatik hiperkalsemisi olan hastalarda genellikle izotonik salinin 200- 300 ml/saatlik bir başlangıç hızında, 100-150 ml/saatte idrar çıkışını koruyacak şekilde ayarlanarak verilmesi yeterli olabilmektedir.

Hiperkalseminin nedenleri nelerdir?

Hiperkalseminin birincil nedeni, altta yatan böbrek hastalığının varlığıdır. Bu hastalığın evrimi ve komplikasyonları, böbrek sistemindeki daha önemli anomalilere benzer. Ek olarak, hiperkalsemi, altta yatan kötü huylu bir tümörün varlığının bir sonucu olabilir.

Hiperkalsemi hangi durumlarda görülür?

D vitamini bağırsaklarda kalsiyum bağlayıcı protein yapımını uyararak bağırsaklardan kalsiyum emilimini arttırır. Bu hormonun fazla salgılanmasi (paratiroid adenomu veya paratiroid karsinomu sonucu) hiperkalsemi görülür.

Hiperkalsemi ve hipokalsemi nedir?

Hiperkalsemi, serum kalsiyum miktarının 10.5 mg/dL üzerinde olması ya da iyonize kalsiyumun 1.5 mmol/L üzerinde olması durumu olarak tanımlanmaktadır. Hipokalsemi yoğun bakım gerektiren hem dahili hemde cerrahi hastalarda en sık görülen elekt- rolit bozukluğudur.

Hiperkalsemi tehlikeli mi?

Hiperkalsemi, bir kişinin kandaki normal kalsiyum seviyesinden daha yüksek olduğu zamandır. Kanserli kişilerin yaklaşık% 10 ila% 20’si hiperkalsemi geliştirir. Hiperkalsemi hayatı tehdit edici olabilir ve ciddi şekilde tedavi edilmelidir.

Kalsiyum fazlalığı hangi hastalıklara yol açar?

Kan kalsiyum düzeyinin yüksek seyretmesi böbrek taşına neden olabilirken pankreas bezi üzerine etki ederek pankreatit oluşmasına da yol açabilmektedir. Kandaki kalsiyum düzeyi yüksekliği aynı zamanda mide salgısını artırarak ülser ve gastrite neden olabilir kabızlık, bulantı ve kusma gibi şikayetler görülebilmektedir.

Hipokalsemi nelere sebep olur?

Hipokalseminin en yaygın sebeplerinden biri D vitamini ve magnezyum eksikliğidir. D vitamini eksikliği paratiroid bezlerini etkiler. Bunun sonucunda vücut kalsiyum metabolizmasını düzenleyemez. Bununla birlikte çok fazla gazlı içecek tüketmek ve kafein alımının da bu rahatsızlığa neden olabileceği bilinmektedir.