İçindekiler
- 1 Lastik neden parçalanır?
- 2 Seyir halindeki aracın arka lastiği patlarsa ne olur?
- 3 Tekerlek patlarsa ne olur?
- 4 Yolda lastik patladı ne yapmam lazım?
- 5 Lastik patlaması nasıl anlaşılır?
- 6 Lastiğin üretim tarihini nasıl anlarız?
- 7 Bisiklet tekerinin patladığını nasıl anlarız?
- 8 Lastik değişimi kaskoyu bozar mı?
Lastik neden parçalanır?
Düşük veya yüksek lastik hava basıncı Fabrika verilerinden daha düşük basınç olması durumunda aşırı ısınmaya bağlı olarak lastikte yarılma meydana gelir. Özellikle yüksek hızlara çıkıldığı zaman lastik iyice ısınır ve kauçuk malzemesi özelliğini kaybederek yanak ile tabanın birleştiği kısımda yarılma meydana gelebilir.
Seyir halindeki aracın arka lastiği patlarsa ne olur?
Bu durum sizin kaza yapmanız için zemin hazırlayacaktır. Ön teker patlarsa araç ön tarafa, arka teker patlarsa araç o tarafa doğru çekme yapar. Tekerin patlaması durumunda direksiyonu sıkıca tutmaya çalışın ve aynı anda fren basıncını azaltmaya çalışın.
Bridgestone lastiklerin üretim tarihi nerede yazar?
Yine lastiğin dış yüzeyinde DOT yazısını bulmanız gerekir. Ancak diğer lastiklerin aksine 4 haneli değil d e 8 haneli bir sayı göreceksiniz. Bu sayının son 4 hanesi sırasıyla üretim haftası ve yılını ifade eder. Aynı şekilde Bridgestone marka lastik üretim tarihini de bu şekilde öğrenebilirsiniz.
Tekerlek patlarsa ne olur?
Seyir halindeyken aracınızın tekerinin patlaması halinde en önemli kural sakin olmak. Zira panikle aniden frene basmak ya da direksiyonu aracın patlayan lastiğinin çektiği yöne doğru kıvırmak kaza yapmanıza neden olur. Aracın ön tekerleri patladığında, hangi teker patlamış ise araç o yöne doğru çekme yapar.
Yolda lastik patladı ne yapmam lazım?
Yolda Giderken Lastik Patlayınca Ne Yapmalı?
- Sakin olun.
- Aniden frene basmayın.
- Yavaş ve kontrollü bir şekilde durun ve mümkünse sağa çekin.
- Dörtlüleri yakın.
- İkaz işaretleri koyun ve onları koyarken çok dikkatli olun çünkü diğer sürücüler sizi göremeyebilir.
Bisiklet lastiği nasıl patlatılır?
Çivinin kafasına lastiğin yanağına paralel olacak şekilde taş veya zımpara sür. Çiviyi azcık geri çekip çekiçle yamult biraz. Hem bu şekilde hava kaçırması da kolaylaşır. Bu işlem araç park noktasındayken rahat rahat yapılır.
Lastik patlaması nasıl anlaşılır?
Ani ve büyük alınan hasarlarda lastik hızlı bir şekilde hava kaybedecektir. Ancak aşınma gibi durumlarda lastiğinizin patlama süreci de uzayacaktır. Ve bunu fark etmeniz oldukça fazla vakit alabilir. Lastiğin yanağına bakarak buradaki hafif şişliği gördüğünüzde lastiğinizin patladığını anlayabilirsiniz.
Lastiğin üretim tarihini nasıl anlarız?
Lastiklerin üretim tarihi dış lastik üzerindeki 4 rakamdan oluşur. ilk iki rakam lastiğin üretildiği haftayı, son iki rakam ise yılını verir. 1 yılda 52 hafta vardır ve örneğin 2704 olan DOT tarihi 2004 yılının 27. haftasında üretildiği anlamına gelir.
Lastik Üretim tarihi kaç olmalı?
Lastikler satın alınırken JATMA’nın tavsiye ettiği şekilde 10 yıl ömür ve uygun saklama koşulları göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer lastik 2 yıl önce üretilmiş ve doğru şekilde saklanmış ise, doğru kullanım ile 8 yıllık daha ömrü var demektir.
Bisiklet tekerinin patladığını nasıl anlarız?
Eğer sürüş sırasında lastik patlamışsa, sürücü direksiyon başındayken bunu hissedecektir. Genellikle lastiğin patlaması sonucu oluşan ses bunu anlamayı sağlayabilirKimi zaman da hangi tekerdeki lastiğin patladığına bağlı olarak aracın o tarafa doğru çekildiği de hissedilebilir.
Lastik değişimi kaskoyu bozar mı?
Kasko sigortası lastik hasarını kapsaması için, hasarın mutlaka kaza ya da sabotaj gibi dış etkenler sebebiyle meydana gelmesi gerekir. Lastiğin yarılması durumu sadece lastiğe değil aracın rot ayarlarına da zarar verebilir. Bu durumda hasar sigorta tarafından karşılanır.