İçindekiler
Çekirdek aile kimleri kapsar?
Anne, baba ve evlenmemiş çocuklardan oluşan bu küçük ailelere çekirdek aile denir.
Geniş Aile özellikleri nelerdir?
Geniş aile. Anne, baba ve çocukların dışında birkaç kuşağın bir arada yaşadığı aile grubudur. Bu aile tipinde akrabalık bağları güçlüdür. Özellikle tarım toplumlarında görülen bir aile türüdür.
Kentsel aile nedir?
Kentsel aileler anne, baba ve çocuklardan oluşan çekirdek aileden meydana gelmektedir. Türkiye’de kadınların da iş hayatına girmeden önceki dönemlerde Türk toplumundaki ataerkil yapının da etkisiyle baba, aile otoritesine karşı baskın durumdadır. Çünkü bu tip ailelerde eve gelir sağlayan babadır.
Çekirdek aile ve geniş aile arasındaki farklar nelerdir?
Geniş aile, anne-baba ve onlara bağımlı çocuklardan oluşan çekirdek ailenin genellikle tek yanlı (ana ya da baba yanlı) bir soy grubu çevresinde örgütlenmiş, büyükbaba, büyükanne, amca, hala, teyze gibi kan bağı olan yakın akrabalardan oluşan geniş biçimi. Aynı çatı altında yaşayan geniş aileye birleşik aile denir.
Tek ebeveynli aile nedir ve nasil oluşur?
Tek ebeveynli ailede ebeveynlerden biri çocuklarıyla birlikte eşi olmadan yaşar. Bu durumda anne ya da baba çocukların ya tek velisi (yksinhuoltaja) ya da müşterek velisidir (yhteishuoltaja). Tek veli çocukların yetişmesinden tek başına sorumludur.
Ortaklaşa aile nedir?
Ortaklaşa aile tipinde her aile birkaç kuşak sonra bölünmek zorundaydı. İlkel ev ekonomisi en yüksek aile topluluğu büyüklüğünü gerektiriyordu. Kardeşler arasında cinsel ilişkinin yasaklanmasıyla yeni topluluklar ortaya çıktı. Morgan’ın ortaklaşa dediği aile biçimi, kandaş aileden böylece çıkmıştır.
Kırsal aile nedir?
KIRSAL AİLE SOP: Ailenin daha çok belli bir dinsel, siyasi ve kültürel devamı olarak ortaya çıkar. Eğer aile yapıları sadece SOP özelliğine bağlı olarak (kültürel ve siyasi bir temel oturuyorsa) ortaya çıkıyorsa aşiretçi yani feodal bir toplum özelliğini de beraberinde getirir.
Aile yapısı ne demek?
Aile anne-baba ve çocuklardan oluşan en küçük toplumsal kurumdur. Günümüzde gelişen ve değişen toplum yapısıyla birlikte aile yapısında da değişim kaçınılmaz olmuştur. Erkeğin egemen olduğu bu aile ortamında üretim ve tüketim faaliyetleri hep birlikte yapılır. …