İçindekiler
Başkasına zarar verme isteği nedir?
Saldırganlık Obsesyonları görülen kişilerde kendilerine, sevdiklerine ve başkalarına zarar verme korkusu bulunmaktadır. Bu obsesyona sahip kişiler korkuları yüzünden zarar verebilecek her türlü nesnenin varlığından kaçınırlar ve bulundukları ortamlarda bu nesneler açık alanda bulunmaz.
Takıntılı saplantılı kişiye ne denir?
Kişinin elinde olmadan, istenmeden akla gelen ve kişiye aşırı rahatsızlık veren düşüncelerdir. Mesela mikrop veya kir bulaştığı düşüncesi bir obsesyondur. Obsesif (Takıntılı) Nedir? Takıntılı düşünceye sahip olan kişiye “obsesif” denir.
OKB hastaları ne yapmalı?
En iyi tedavi yöntemi ilaç ve bilişsel davranış terapisidir. Kronikleşme yani müzmin hale gelme olasılığının yüksek olması tedavinin önemini arttırmaktadır. Erken teşhis her zaman tedavi süresini kısaltır. Özellikle serotonin sistemi üzerinde etkili olan ilaçlar OKB tedavisinde oldukça yararlı olmaktadır.
Aynı anda aynı şeyi söyleyince ne denir?
Düşünce aktarımı’, verici bir telepattan (telepatik irtibatın oluştuğu kişilerden her biri) alıcıya veya alıcılara düşüncelerin aktarılması fenomenine verilen addır. Bir topluluk içinde aynı anda aynı şeyi düşünüp söyleme olayında genellikle düşünce aktarımının söz konusu olduğu ileri sürülür.
Takıntılı insanlara nasıl davranmak gerekir?
Bu kişiler bir şey üzerinde kontrol sahibi olamama ihtimali varsa aşırı derecede kaygı yaşarlar ve bu nedenle bu tür durumlardan kaçınırlar. Kontrol sağlayamadıkları durumlarda ise öfkelenirler. Aşırı kontrollü halleri, madde bağımlılığı, dikkatsiz cinsel ilişki kurma, finansal sorumsuzluk gibi durumları engeller.
Zarar verme obsesyonu nedir?
– Zarar verme/saldırganlık obsesyonları: Bu kişiler yapmayacaklarını bilseler bile özellikle sevdikleri birine zarar vermekten korkarlar ve bu kaygılarını engelleyemezler. (örneğin, “acaba bıçağı alıp çocuğuma batırır mıyım” gibi).
Bir insana takıntılı olduğunu nasıl anlarsın?
Psikolog Mehmet Başkak, bir kişinin saplantılı aşktan muzdarip olduğunu gösteren uyarı sinyallerini şöyle sıralıyor: Düşük özgüven/ aşırı derecede onaylanma beklentisi. Aşık olduğu kişi hakkında sürekli konuşma isteği. Aşık olunan kişiyi sürekli arama, mesaj/mail gönderme, onunla her an beraber olmayı isteme.
Takıntılı olan kişiye ne denir?
Takıntılı düşünceye sahip olan kişiye “obsesif” denir. Halk arasında “takıntılı kişi” olarak da adlandırılır.
Takıntılı ilişkiden nasıl kurtulunur?
Mehmet Coşkundeniz
- ÖZGÜRLÜĞÜ AMAÇ EDİNİN.
- SADECE KENDİNİZİ DÜŞÜNÜN.
- SİZİ SEVMEDİĞİ GERÇEĞİYLE YÜZLEŞİN.
- HER ŞEYİ KONTROL ETMEKTEN VAZGEÇİN.
- SÜREKLİ ONDAN SÖZ ETMEYİN.
- KENDİNİZE UĞRAŞ BULUN.
- KISKANÇLIK KRİZLERİNİ ENGELLEYİN.
- İLİŞKİYİ KAFANIZDA TAMAMLAYIN.
Takıntılı düşüncelerden nasıl kurtulurum?
Saplantı haline gelmiş düşüncelerden nasıl kurtulunur?
- Dikkatinizi dağıtın.
- Harekete geçme planı yapın.
- 3. Harekete geçin.
- Düşüncelerinizi sorgulayın.
- Hayata dair hedeflerinizi yeniden düzenleyin.
- Özgüveninizi artırın.
- 7. Meditasyon yapmayı deneyin.
- 8. An’a dönün.