İçindekiler
Engelli rapor alan kişi işten atılır mi?
İş Kanunu, işçinin uzun süreli ve kesintisiz devam eden bir raporu var ise raporluluk süresinin ihbar süresini 6 hafta daha aşması durumunda, işverene sözleşmeyi haklı bir nedenle feshedebilme hakkı tanır. Bu durum 4857 sayılı İş Kanunu madde 25’de I-Sağlık Sebeplerinde sayılmıştır.
Süresiz engelli raporu hangi hastalıklara verilir?
Süresiz engelli raporu kronik hastalığı bulunan ve tedavisi de mümkün olmayan hastalığa sahip olan kişilere verilen rapordur….Buna göre süresiz engelli raporu verilen hastalıklar şu şekilde sıralanabilir:
- Doğuştan görme engelli olmak.
- Kronik rahatsızlığı olmak.
- Zihinsel engelli olmak.
- Uzuv eksikliği olmak.
Yüzde 40 raporla araç alınır mı?
Engelliler sıfır alacakları araçlar için KDV ve ÖTV indirimlerinden yararlana bilmektedirler. En az %40 engelli raporuna sahip iseniz şartlara uygun sıfır araç alımı yapabilirsiniz. %90 üzerinden engelli bir yakınına sahip iseniz de yine KDV ve ÖTV indirimli olarak sıfır yerli ve yabancı araç alımı yapabilirsiniz.
Yüzde 40 engelli maaşı ne kadar 2021?
2021 yılında, Yüzde 40 ile 69 engelli vatandaşlara verilen Engelli Aylığı 661 lira, Yüzde 70 ve üzeri engelli vatandaşlara ödenen Engelli Aylığı 991 lira olarak belirlendi.
Engelli elektrik indirimi nereye başvurulur?
Elektrik yardımı için başvuru yapılan yerler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfıdır. Devletten elektrik desteği yardımı alan kişiler Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından otomatik olarak eklenmektedir.
Engelli raporu olanlara elektrik indirimi var mı?
2022 Sayılı kanuna göre maaş alan engelliler,18 yaş altı engelli yakını maaşı alanlar,65 yaş maaşı alanlara devletimizin sağladığı elektrik indiriminden yararlanabilmeleri için faturalarını mutlaka PTT şubelerinden ödemeleri gerekmektedir dedi.
Özürlü personel hangi işlerde çalıştırılamaz?
Engelleri açısından sıkıntı oluşturabilecek hizmet alanlarında çalıştırılmamalıdırlar. Engelli personeller ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamazlar. Bu işlerde çalışacak personellerin uygun bir sağlık raporunun bulunması gerekmektedir. Ayrıca yeraltı ve su altı işlerinde engelli işçi çalıştırılması yasaktır.
Kaç gün raporda işten çıkarılır?
4857 sayılı İş Kanununun 25/I’inci maddesine göre; işçilerin çalışma süresine göre en az 8 hafta ve en çok 14 hafta olan süreyi aşan sağlık nedeniyle tek seferde alınmış olan rapor süreleri, işçinin iş sözleşmesinin feshi sonucunu doğurmaktadır.