İçindekiler
Meger ne ölçer?
Meger cihazları yalıtkanlık direnci ölçümü için kullanılan ölçü aletleridir. Meger, doğru akım üreten bir genaratördür. Genel olarak 100, 250, 500, 625, 1000, 1250, 2500, 500 volt DC gerilim üretebilirler.
Meğer ne işe yarar?
Genellikle megerin ölçme kısmında akım ve gerilim bobini görevini yapan iki bobin bulunur. Toprağın yalıtkanlık direncini ölçen, ölçü aletlerine de meger denir. Meger “topraklama kaçak ölçüm cihazı” topraklama tesisatının yeterliliğini veya hattaki kaçakları ölçmeye yarar.
Meger testi nedir nasıl yapılır?
İZOLASYON YALITIM TEST CİHAZI (İZOLASYON MEGERİ) İzole (yalıtkan) malzemeye farklı kademelerde DC gerilim uygulanarak izole (yalıtkan) malzemenin geçirdiği akımın ölçülmesi akabinde uygulanan gerilim üzerinden ohm kanununa göre hesap yapan cihazlardır. İzolasyon Megeri olarak da adlandırılır.
Meger ile topraklama ölçümü nasıl yapılır?
Topraklama megeri ile ölçüm yaparken toprak çubukları P ve C toprağa derinlemesine çakılır. Elektrotların arası 5 ile 10’ar metre olmalıdır. Yeşil kablo cihazın E topraklama elektroduna, sarı kablo P’ye ve kırmızı kabloda C’ ye bağlanır. Dikkat: Çubukların çakıldığı toprak nemli olmalıdır.
Anemometre nedir ne işe yarar?
Rüzgar hızı ölçer, yel ölçer veya Anemometre gazların en yaygın olarak da hava ve rüzgarın hızını ölçmeye yarayan aletlerin genel adıdır.
Topraklama direnci en fazla kaç olmalıdır?
Bu ölçümler sonucunda topraklama için gerekli malzemeler; topraklayıcı adeti, miktarı ve kesiti hesaplanabilir. Direnç değeri normal şartlarda 10 ohm değerinin altında olmalıdır. Fakat ileride direnç değerinin artma olasılığı olduğu için 5 ohm değerinin altında tutulması daha sağlıklı sonuçlar verecektir.
Ohmmetre nedir nasıl çalışır?
Ohmmetre yapı olarak döner bobinli ölçü aletidir. Bu ölçü aletinin skalası elektrik devresi, akım, gerilim, kondansatör, direnç (Ω) ölçecek şekilde taksimatlandırılmıştır. Ayrıca elektronik devrelerde açık ve kapalı devre kontrollerinde kullanılır. Ohmmetreler ölçüm yapmak için bir enerji kaynağına ihtiyaç duyarlar.
Ampermetre nedir nasıl kullanılır devreye nasıl bağlanır?
Elektrik akımı akım şiddetini yani bir iletkenden geçen akım miktarlarını ölçen aletlere ampermetre isim verilmektedir. Elektrik devresinde kağıt üstünde daire içine alınmış olan A harfi ile gösterilerek sembolize edilmektedirler. Elektrik devresinde ampermetre alıcıya seri şekilde bağlanır.
Insulation tester nedir?
İzolasyon Test Cihazları, yalıtkanlık direncini ölçen test cihazlarıdır. Farklı kademelerde doğru akım üreten bir jeneratördür. İzolasyon Megeri olarakta adlandırılır.
Süreklilik testi nedir?
Süreklilik testinde amaç; iletkenin bütünlüğünü kanıtlamak için iki iletken arasında devamlılığının ölçülmesidir. Topraklama tesislerindeki süreklilik testleri; koruma iletkenlerinin, ana ve yardımcı eş potansiyel baralarının bağlantılarının kontrolü için yapılır.
Topraklama ölçümü nasıl yapılır ve ölçümde neler kullanılır?
Topraklama ölçümü ; Toprak ile iletken metal arasındaki direnci yani toprağa elektrik akımının ve gerilimin geçmemesi için ona karşı uygulanan bir kuvvettir, topraklama ölçümü toprak direnci meger test cihazı sayesinde hassasiyet ile ölçülmektedir.
Toprak olmayan yerde topraklama ölçümü nasıl yapılır?
Toprak kazığı olmadan yapılan ölçüm Bu test yöntemiyle, topraklama çubuğu veya bağlantı kablosunun etrafına iki ölçüm kelepçesi yerleştirilir ve her biri test cihazına bağlanır. Topraklama kazıkları hiç kullanılmaz. Kelepçe tarafından bir gerilim indüklenir ve akım ikinci kelepçe kullanılarak ölçülür.